Cehennemlik Müslümanların, cezasını çektikten sonra cennete gireceği bir ayette açıkça belirtilmiş midir?
“Allah dilediğini affeder, dilediğini azaba uğratır.” (bk. Bakara, 2/284; Al-i İmran, 3/129; Maide, 5/18,40) mealindeki ayetlerde müminler söz konusudur. Çünkü kâfirlerin affı diye bir şey olmaz. O hâlde, ayetin işaretinden şunu anlıyoruz: “Allah, günahkâr müminlerden, dilediğini affeder, dilediğini azaba uğratır, daha sonra cennete alır.”
Şu hadis-i şerif bu manayı desteklemektedir. Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
“Cennetlikler cennete, cehennemlikler de cehenneme girdikten (ve ancak Cenab-ı Hakk’ın bildiği bir müddet geçtikten) sonra Allah: ‘Bir hardal tanesi kadar imanı olanları cehennemden çıkarın.’ buyuracak ve çıkarılacaklardır…” (Buharî, İman, 15; Müslim, İman, 147-149).
Zerre miskal imanı bulunan bir kimsenin, netice itibariyle cehennemden çıkıp cennete gireceğine dair ehl-i sünnet âlimlerinin görüşleri arasında bir ihtilaf yoktur.
Mümin olarak ölenlerin ebedi cehennemde kalacağını bildiren bir ayet yoktur. Ebedi cehennemde kalacaklarla ilgili ayetler ise kâfirler hakkındadır.
İlave bilgi için tıklayınız:
BENZER SORULAR
- Dilekçem: Vicdanımdaki Ürperti, Pişmanlık Tövbedir
- Cennet ve cehennem maddi mekânlar mıdır?
- Hadisleri inkâr etmek kişinin imanına zarar verir mi?
- Kureyş suresinin iniş hikmeti nedir? Neden özellikle Kureyş kabilesi için sure inmiştir? Kureyş kabilesine özgü sure inmesi Kur'an'ın evrenselliğine aykırı değil midir?
- SÂİME
- MESCİDLERİ, CAMİLERİ SÜSLEME
- Peygamberimiz Hz. Muhammed’in söylemiş olduğu; "Güneşi sağ elime Ayı da sol elime verseniz, vallahi ben davamdan vazgeçmem." sözünün kaynağı nedir?
- Nisa Suresi 148. ayette geçen, zulme uğrayanların kendisine yapılan haksızlıkları anlatması gerektiği konusunu açıklar mısınız?
- "Fasık övüldüğü zaman, Allah gazap eder." hadisini açıklar mısınız?
- Maide 14. ve 64. ayetlerde, aralarına kıyamet gününe kadar sürecek düşmanlık ve kini salıverdik, denilmektedir. Ancak, Hristiyanların ve Yahudilerin kendi aralarında bir düşmanlıkları görülmemektedir?