Keseceğini bildiği halde sakal bırakmak uygun mudur?
- Fırsatım var, bana sakalını kes diye kimse zorlama yapamaz şimdi, kısa bir zaman için bile olsa sünneti işleyeyim, diye sakal uzatmak uygun olmaz mı?
Değerli kardeşimiz,
Farklı görüşler olmasına rağmen, bizim kanaatimize göre, sakal bırakmak vacip değil, sünnettir. Bununla beraber, bir sakalı sünnete uygun olarak bıraktıktan sonra onu kesmek caiz görülmemiştir. Çünkü bu şuna benzer, iki rekât nafile namaz kılmayanın bir vebali yoktur. Fakat böyle bir nafile namaza başladıktan sonra onu mazeretsiz bozması caiz değildir.
Sakal durumu da böyledir. Hiç bırakmayan kimse bir sünneti terk etmiş olur, onun faziletinden mahrum kalır. Fakat bıraktıktan sonra tıraş etmek doğru değildir. Bu sebeple, tıraş etmeye niyet ettiğiniz bir sakalı -sünnet adına- bırakmamanızı tavsiye ederiz. Sünnet adına değil de yalnız bir zevk için -deyim yerindeyse- yazlık, kışlık bir sakalı tıraş etmekte bir beis yoktur. Çünkü onu gerçek bir sakal namına bırakmamışsınızdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Sakal tıraşı olma veya sakal bırakmanın hükmü nedir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sakalı kesmek ne zaman haram olur?
- “Sakalı bıraktıktan sonra kesmek, tahrimen mekruhtur.” veya “Dinimiz bu konuda bir zorunluluk getirmemiştir.” gibi hükümlerin kaynağı nedir? Hanefi alimlerinden de kaynak gösterebilir misiniz?
- Mezhep imamlarının sakal hakkındaki görüşleri nelerdir? Bir devlet memuru izinli bulunduğu zamanlar (bir veya birkaç ay) sakal bırakıp sonra kesebilir mi?
- Rabbim bana sakalları uzatıp bıyıkları kısaltmamı emretti, hadisine göre sakal kesmek haram mıdır?
- Sakal sünnet midir, farz mıdır?
- Sakal tıraşı olma veya sakal bırakmanın hükmü nedir?
- SAKAL
- Sakal bırakmanın ne gibi faydaları vardır ki, Müslümanların sakal bırakması isteniyor?
- SAKAL BIRAKMAK İÇİN HANIMDAN İZİN ALINMALI MI?
- Sakal keserken besmele çekmek haram mıdır?