Ülkemizin kalkınması için yerli mallarını mı tercih etmeliyiz?
- Bu durum yabancı ülkelerle dostluk bağlarımızı koparıp ırkçılık yapmamız anlamına gelir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bu konu bir uzmanlık işidir. Yerli malı kullanmak elbette çok önemlidir. Fakat, dünyanın özellikle ekonomi alanında âdeta bir tek ülke haline geldiği günümüzde, milliyetçilik yaparak yerli mala endeksli bir ekonomi politikasını sürdürmek menfaat yerine, zarar getirir.
Sizin de işaret ettiğiniz gibi, yerli mala bağlı bir politika izlememiz, içine kapanmış, her an kısa devre yapabilen kapalı devre bir sisteme geçmek anlamına gelebilir. Önemli olan, milletimizin menfaatini ön planda tutmak ise, bunun meşru yolu ne ise onu kullanmak gerekir.
Bildiğimiz kadarıyla bu gün ekonomistlerin büyük çoğunluğu, dışa açık bir ekonomik politikanın izlenmesinin gereğine işaret ediyorlar.
Bizim de kanaatimize göre, yerli malı kullanmayı kolaylaştıracak olan yerli mal üretmeye, yerli pazarlar açmaya, yerli sanayi kurmaya çok önem vermemiz gerekir. Ancak, günümüzde kapalı ekonomiye prim vermek anlamına gelen ölçüsüz, faydasız, zararlı bir şekilde millilik yapmak suretiyle millete zarar vermek, milliyetçilik anlayışıyla da bağdaşmaz.
Yeryüzünün Allah’ın mülkü olduğunu düşünerek, uygun olan her yere gidip rızkı aramak, uygun olan her yerden mal almak, uygun olan her yere mal satmak İslam’ın da kabul ettiği, hatta teşvik ettiği bir husustur.
“Namaz tamamlanınca yeryüzüne yayılın, işinize gücünüze gidin, Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Felaha ermenizi ümid ederek Allah'ı çok zikrediniz.” (Cuma, 62/10)
“...Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyi işler yapanlar, mutlaka iyilik bulurlar. Allah'ın arzı / yeryüzü geniştir...” (Zümer, 39/10)
Özel haller elbette istisna teşkil edecektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Siyer kitaplarında, neden Peygamberimizin nesebinin üstünlüğünden bahsedilmektedir?
- Bidatın sınırları nelerdir?
- Behlül-i Dânâ Hazretleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Peygamber Efendimiz'in ticaret ve ticaret ahlakıyla ilgili hadisleri nelerdir?
- Allah, riba (faiz) den gelecek geliri mahvedeceğini (Bakara 2/276) söylediği halde günümüzde bankaların çoğunun aşırı karlar elde etmelerinin hikmeti nedir?
- Kıyametin büyük alametleri arasında, suları çekilen Fırat nehrinin altından altın çıkması ve su savaşları bulunmakta mıdır?
- Faiz (riba) neden haramdır?
- Kureyş suresinin iniş hikmeti nedir? Neden özellikle Kureyş kabilesi için sure inmiştir? Kureyş kabilesine özgü sure inmesi Kur'an'ın evrenselliğine aykırı değil midir?
- Alıcı ve satıcı satış işlemini bitirdikten sonra, taraflardan biri vazgeçebilir mi?
- SÂİME