"Yâ Rab, benim eşyalarımı tapınak vasıtası yapma!.." şeklinde bir hadis-i şerif var mıdır?
- Varsa Peygamberimize ait olan kutsal emanetler buna girer mi?
Değerli kardeşimiz,
Kaynaklarda böyle bir hadis rivayetine rastlayamadık.
Bir hadiste şu ifadeler yer almaktadır:
“Allah’ım! Benim kabrimi -ona doğru namaz kılınan- bir tapınak yapma...” (Kenzu’l-Ummal, 2/210),
diğer bir rivayette
“Allah’ım! Kabrimin bir tapınak haline getirilmesinden sana sığınırım.” (Zevaid, 2/28).
Şayet sorudaki gibi sahih bir hadis olsa bile, sakal-ı şerif, hırka-i şerif gibi mukaddes emanetler bu konuma girmez. Çünkü, hiçbir mümin bunlara tapmaz. Bunlar Hz. Peygamber (asm)'in birer hatırası olarak sevgi, saygı görmekte ve görmelidir de.
Resulullah (asm)’ın saçını, sakalının saçlarını bu güne taşıyan sahabelerdir. Eğer onlar bunları saklamasalardı, bunların bize kadar gelmesi mümkün olamazdı. Sahabenin bunları sakladıklarına dair bilgiler bir çok siyer ve tarih kaynaklarında yer almaktadır.
Sahabenin bunları saklaması, Resulullah (asm)’ın gözleri önünde cereyan etmiş ve o da buna izin vermiştir. (bk. Müslim, Fezâil, 75 (IV, 1812, h. No: 2325); el-Heysemî, Mecmeu'z-Zevâid, III, 261)
O halde, mukaddes emanetlere rağbet etmenin, onları ziyaret etmenin takrirî / Hz. Peygamber (asm)'in onayından geçmiş bir sünnet olduğunu söyleyebiliriz.
Diğer bir konu ise; bu sakal-ı şeriflerin ziyaretinin bid’at olup olmadığı konusudur.
Bu ziyaretler Efendimizi (asm) hatırlamaya, salat-ü selam getirmeye ve sevgisini kalplerde yeniden yaşamamıza vesile olduğundan, vesilelik cihetine bakılmalıdır. Burada ziyaret ve hürmet sakal-ı şerife değil, Efendimiz (asm)'e yöneliktir. Dolayısıyla aksine bir delil olmadığı sürece bu sakal-ı şeriflerin Efendimiz (asm)'e ait olduğuna dair ümmetin bir inancı varsa, bu ziyaretler vesilesi ile Efendimiz (asm) hatırlanır ve salavata vesile olunur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çocuğunu öldüren babaya neden kısas uygulanmaz? Anneye de böyle bir istisna tanınmış mıdır?
- Beş vakit namaz ne zaman farz kılınmıştır?
- Kur'an'da, ruhbanlık yoktur (Hadid 57/27) denildiği halde, dünyada zahitlik yapmak bir çelişki değil midir?
- Hisse senetlerinin açığa satılması caiz midir?
- Hz. Ömer, bir sahabeye münafık mı demiş?
- "Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu perçeminden tutup sürükleyeceğiz; o yalancı, günahkar olan alnından." (Alak, 96/15-16) ayetleri kimin hakkında indirilmiştir?
- Hz. Muhammed'in sünnetinin, hükümleri belirlemedeki kaynak değeri nedir?
- Peygamber Efendimiz ve dört halife zamanında ibadet edilen yerlerin adı mescid mi cami midir?
- Kainat ve içindeki her şey bir ayet midir?
- Sincap eti yemek haram mı?
Yorumlar
Selamun aleyküm. Ben 17 yaşında bi kız kardeşinizim daha kapanalı 11 gün oldu. İki gün önce de sitenizi keşfettim. Dün burada okulda başımızı açıyo olmamızla ilgili bir sorunun cevabını ve tüm yorumlarını okudm. hatta ağlayarak okudum.Meğer işin ciddiyetinin yeterince farkında değilmişim ben... düne kadar derslerine çok çalışıp önem veren her gün vakit namazlarından sonra Allah'a emeğimin karşılığında hayırlı bi tıp fakültesi kazanmayı nasip etmesi için yalvaran bir kişiydim. Ama o yazıları okuduğumdan beri artık ders çalışmaktan bile korkuyorum. Yani hal böyleyken Allah'a böyle bir şey için dua etmem ne kadar doğru olur bilemiyorum :( ama okumayı sadece kendi nefsim için istemiyorum gerçekten. kendimi tanıyamıyorum lütfen lütfen yardımcı olun hem okumamızın doğru olmadığını açıklamışşınız hem de zekamızın açlıp sınavlarda başarılı olmamızı sağlayacak duayı paylaşmışşsınız. Allah razı olsun site çok faydalı ama nolur beni bu çıkmazdan kurtarın ...Cevap: Artık üniversitelerimizde başörtüsü sorunu kalmamıştır. Dolayısıyla üniversite okurken başınızı açmak zorunda kalmazsınız.
Duanın çeşitleri var. Mesela sizin yarın bir imtihanınız var. Bu imtihanın duası çalışmaktır. Buna fiili dua denir. Çalışmayı yaptıktan sonra ellerinizi kaldırır “Ya rabbi bana hayırlısını nasip et” demeniz de sözlü bir duadır. Safi ve halis bir şekilde ve neticeye kanaat ederek dua etmek gerekir.
Buna göre hafızanızın açılması için gerekli bütün tedbirleri almak şarttır. Bundan sonra dil ile de dua etmek güzel olur. Yoksa sadece dil ile yapılan duayı yeterli görmek asla doğru değildir.
Dua hakkında bilgi almak için tıklayınız.
hocam bu duayı uyguladım ama pek netice göremedim ne yapmalıyım? Allah razı olsun
sitenize yeni üye oldum. tv izlerken sizden bahsetmişti. vesile olandan ve sizlerden Allah razı olsun. inşaalah hayırlara vesile olur. Allaha emanet olun
Allah razı olsun hocam, günümüzde sık rastlanan bir konuydu, aydınlattıgınız.
çok güzel birşey bu yapmış olduğunuz
gecenin üçte biri hangi saatlere denk geliyo?
Hadislerde geçen gecenin üçte biri, üçte ikisi, yarısı gibi tabirlerden anlaşılan şudur: Gece güneşin batmasıyla başlar şafakla biter. Bu açıdan her mevsime göre değişebilir. Hesabını bulunduğumuz zamana göre yapabiliriz. Akşam ile şafak arasındaki zamanı üçe bölersek ilk dilim gecenin ilki, son dilim ise gecenin son üçte biridir. Hadislerde geçen üçte bir ile son üçte biri kasdedilmiştir.
çok teşekkür ederım güzel yazılar hoşuma gitti...
ALLAH bu siteyi yapandan ve hazırlayandan razı olsun
deniycem umarım işeyarar
bu bilgiler için teşekkürler, çok açıklayıcı olmuş.
bilgileriniz icin Allah razi olsun.
BENİ HAK ÜZERE GÖNDEREN ZAT-I ZÜLCELAL'E YEMİN OLSUN BU DUAYI YAPAN HİÇBİR MÜ'MİN İCABETTEN MAHRUM KALMADI." denmekte bu hadisteki icabetten mahrum kalmadı cümlesini duanın kabulünden mahrum kalmadı anlamında aramak gerekir. çünkü Allah nihayetinde bütün dualara icebet eder ama hepsini aynen kabul etmeyebiir... Ama her duaya cevap veriyor. Ya aynıyla ya da daha hayırlısıyla; ya dünyada ya da ahirette...
Allah sizden razı olsun inşallah bu dualarla sıkıntım geçecek çok teşekkürler