Tatlı, meyve, sebze gibi yiyecekleri tartarken, ambalajın, kutunun veya poşetin darasını almak gerekir mi?
- Darasını almadan yiyecekle beraber tartmanın bir sakıncası var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Asıl olan, tartıyla satışa sunulan tatlı ve benzeri malların -darası çıktıktan sonra- ambalajın / kutunun / poşetin dışında istenilen ağırlığın sağlanmasıdır. Çünkü müşteri poşeti değil, satışa sunulan malı satın alıyor.
Kutunun maliyeti bizi etkiliyor, diyorsanız; ayrıca bu kutunun fiyatını yiyeceğin fiyatına ekleyerek satmanız daha uygun olur, aksi halde yiyeceğin değeri üzerinden kutuyu da satmış olursunuz ki bu durum şu ayetin genel hükmüne aykırı olur:
"Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu, hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir." (İsra, 17/35; Şura, 26/182; Ayrıca bk. Mudaffifun, 83/1-3)
Bununla beraber, eğer satışın gerçekleştiği bölgede, satılan malın içinde bulunduğu ambalaj ile birlikte tartılması geleneği varsa ve müşterilerce de bu husus kabul edilmiş bir örf haline gelmişse, bunda bir sakınca yoktur.
Öyle zannediyoruz ki, bu gün ülkemizde, hatta belki de dünyada bu teamül söz konusudur. Yeter ki, art niyetli olarak müşteriyi aldatmak için herkesin kullanmadığı ağır bir ambalaj kullanılmış olmasın.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tatlı, meyve, sebze gibi yiyecekleri tartarken, ambalajın, kutunun veya poşetin darasını almak gerekir mi? Darasını almadan yiyecekle beraber tartmanın bir sakıncası var mıdır?
- 1 dolara alıp 5 dolara satmak caiz mi?
- Aynı ürünü farklı fiyatlardan satmak günah olur mu?
- TOKİ ve KİPTAŞ'tan ev almak caiz midir?
- Ön satış için parayı kilitlemek caiz mi?
- PTT’de unutulan malları satın almak caiz mi?
- TOKİ 250.000 konut projesi helal mi?
- Bir malı, duygusal ve psikolojik yararlarıyla tanıtarak müşterinin arzulamasını sağlamak sakıncalı mıdır?
- "Sizler bizden önce gelip geçen kavimleri helak eden iki işi üzerinize almış bulunmaktasınız." hadisini açıklar mısınız?
- Arsa ve daire zekâtı nasıl verilir?