Dağda, çölde, bayırda çalıştığımızda, cuma namazından ne kadar sorumluyuz?

Tarih: 17.05.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Camiden uzaklık şartı nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bilindiği üzere, cuma namazının vücup şartları, erkek olmak, mazeretsiz olmak (hastalık, kötürümlük, uygunsuz yol-hava şartları, can-mal korkusu mazeret sayılır), hür olmak, mukim olmaktır.

Buna göre, bulunduğunuz yerde -dinen- misafir konumda bulunuyorsanız, cuma namazı size farz değildir.

Hanefî Mezhebi'nin kabul gören görüşüne göre, cuma namazının sıhhat şartlarından biri de cuma namazının kılınacağı yerin şehir veya şehir hükmünde (kasaba, belde, köy gibi) bir yerleşim yeri olmasıdır. Buna göre çöl-bayır gibi yerleşim yeri olmayan yerlerde, cuma namazı farz değildir.

İlgili yerleşim yerine yakın olanların da oraya gidip cuma namazını kılmaları gerekir. Bu mesafe, ilgili yerleşim yerinin atış sahası, çöplük alanı, mezarlık ve çeşitli gayelerle toplanmak için hazırlanan sahalar ve bu uzaklıktaki yerler anlamına gelir.

Şafiilere göre, cuma namazı ancak insanların devamlı olarak oturdukları şehir veya köyün sınırları içinde kılınabilir. Belli bir yerleşim içinde oturmayanlar, mesela çadırlarda veya çölde, bayırda yaşayanlar -sayıca ne kadar çok olursa olsunlar- cuma namazını kılamazlar.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/265-271; TDV İslam İlmihali, 1/289-296).

Herhangi bir nedenle cuma namazı kılması farz olmayanlar veya cuma namazını kılamayanlar, o günün öğle namazını kılarlar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun