Ölüm yıl dönümü etkinlikleri düzenlemek caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Vefat eden Müslümanlar adına Kur'an okumak, dua etmek ve hayırla anmak dini açıdan tavsiye edilmiştir ve sünnettir. Bu açıdan vefat eden kimseler için böyle hayırlı işler yapılırsa bir sakıncası olmaz. Toptan karşı çıkmak veya toptan benimsemek doğru değildir. Karşı çıkanların da taraftar olanların da kendilerine göre gerekçeleri olabilir. Önemli olan yapılanların içeriği ve niyettir. Kararı da buna göre vermek gerekir. Ayrıca vefat etme tarihine göre yapılması da aynı şartlara göre değerlendirilmelidir.
Ölüm yıl dönümlerinde etkinlik düzenlemek insanları toplayarak hatim mevlit vb. dualar okumak yemek vermek de caizdir. Dinde böyle bir kural olmamakla beraber, bu gibi hayırlı işleri yapmakta bir sakınca yoktur. Özellikle sadaka / yemek vermek -genel olarak- hadis ve ayetlerde teşvik edilmiş ve sevabı ölünün ruhuna gideceği vurgulanmıştır. Mevlit okumak, hatim indirmek de büyük sevaplara vesile olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölüm yıldönümü etkinlikleri düzenlemek caiz midir?
- Ölünün arkasından hayır, dua ve iyilik olarak neler yapılabilir? Yasin suresi ve başka hangi dualar ölünün kabir azabını hafifletmek için okunmalıdır?
- Kabir azabının olmadığını iddia edenlerin delillerine ne dersiniz?
- Ölüm korkusu titreme ve ürperme veriyor, nasıl kurtulurum?
- Ölünün arkasından yemek ziyafeti caiz mi?
- Ölünün arkasından Kur'an okunur mu?
- Şefaat ayetlere ve hadislere göre hak mıdır?
- Hz. Azrail'e ölüm listesi ne zaman verilir?
- Ölüye Kur'an okumak caiz mi ve faydası var mı?
- Ölünün arkasından yemek ziyafeti vermek caiz mi ve kabirleri süslemek doğru mudur?