Lut kavminin helak kalıntılar günümüzde mevcut mu?

Tarih: 13.05.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kur'an-ı Kerim de Hicr suresi 76. ayetinde Lut kavminin helakından sonra Allah "O şehrin kalıntıları hâlâ mevcut olan bir yol üstünde duruyor." diyor.
- Bu kalıntılar hala günümüzde mevcut mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Lut kavminin köyleri (veya şehirleri) bir yol üzerindelerdi. Bu yol Medine-i Münevvere'den Şam'a giden yoldur. Bu yoldan gelip geçen yolcular, Lut kavmine ait köylerin harabelerinin yanla­rından geçerler ve onları görürler. Allah'ın azabının tesirini, gazabının sonuçlarını müşahade ederler. Çünkü onlar toprak olmamış­lardır, izleri hâlâ mevcuttur.

İbn Abbas'tan rivayet edilen bir yoruma göre, «Lebisebilin» kelimesi, «daimi bir helak üzerindedir» anlamında kullanılmıştır.

Mücahid, «Nişanlı bir yoldadır ve kimseye gizli değildir» der­ken Katade, «Açık bir yoldadır» demektedir.

O şehirlerde veya oralara inen azapta mü'minler için bir ibret, bir delil vardır. Çünkü Allah'a ve onun Rasulü (asm)'ne inananlar gördükleri izlerden ibret alırlar ve bilirler ki bu, cahillere, sırf hakikatlere karşı çıktıkları için Allah'tan gelen bir azaptır. îman etmeyenler ise bu tür olayları kâinat içerisinde vuku bulan tesadüfi hadiseler olarak değerlendirirler. (Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, Arslan Yayınları: 9/257-269.)

Lût kavminin tarih sahnesinden silinmesi, insanlık için bir­çok bakımdan ibrete değer olarak gösterilmekte, onlardan kalan Sodom kentinde­ki harabenin bir ibret levhası olarak hâlâ bir yol üzerinde durduğu ifade edilmek­te, Hz. Muhammed (asm)'in muhatabı olan Kureyş halkının o harabeyi görerek ibret ve ders alması gerektiği hatırlatılmaktadır. (Zemahşerî, II, 318; İbn Atıyye, III, 370)

Buna göre ticaretle meşgul olan Mekkeliler, Suriye topraklarına yaptıkları ticarî seyahatleri sırasında Lût kavminin yaşadığı Filistin'deki Sodom kentinden artaka­lan izleri görüyorlardı. (Zemahşerî, II, 524)

Muhammed Esed'in kaydettiğine göre;

"Kuzey do­ğusunda Sodom ve Gomore bulunan Ölüdeniz'in kıyısını izleyerek kuzeye, Suri­ye'ye doğru uzanan Kuzey Hicaz'daki bu yolun varlığı Amerikan Doğu Araştır­maları Okulu (New Haven, Connecticut) tarafından yayımlanan hava fotoğrafla­rıyla şaşırtıcı bir biçimde doğrulanmıştır. Söz konusu fotoğraflar bu eski yolu, Ölüdeniz'in doğu sahillerine az çok paralel bir seyir göstererek kuzeye doğru kıv­rılan koyu bir çizgi halinde açıkça göstermektedir." (Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu, III, 324-325.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun