Evin sana dar gelmesin, günahların için ağla, hadisinde geçen, evin sana dar gelmesin, ifadesi ne demektir, nasıl anlamak lazım?
Değerli kardeşimiz,
“Evin sana dar gelmesin. Günahların için ağla ve dilini tut/sahip çık.” manasına gelen hadis rivayetine Taberanî el-Evsatta (MUHAMMED maddesi) yer vermiş ve senette yer alan bazı zayıf ravilerin adını vermek suretiyle, hadisin zayıf olduğuna işaret etmiştir.
Ancak Hz. Sevban’dan nakledilen şu hadisin senedi hasen olarak değerlendirilmiştir:
“Ne mutlu o kimseye ki, diline mukayyet olur, evi ona yeterli gelir/dar gelmez ve günahları için ağlar." (bk. Zevaid, 2/299)
Hadisin manasını şöyle anlayabiliriz:
Ne mutlu o kimseye ki, diline sahip çıkar, onu gıybet, dedikodu ve benzeri günahlarda kullanmaz, evi kendisine yeterli gelir, lüzumsuz yere günahların bol olduğu sokaklara çıkmaz, muhtaç olmadıkça -günaha girmemek için- dışarı çıkmaz, evinde kalır ve bir de tövbe istiğfarla meşgul olup -yaptıklarından pişman olarak- kendi günahlarına ağlar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evin sana dar gelmesin, günahların için ağla, hadisinde geçen, evin sana dar gelmesin, ifadesi ne demektir, nasıl anlamak lazım?
- Evin sana dar gelmesin, anlamında bir hadis var mı?
- Ukbe bin Âmir (r.a.)
- "Şu üç şey Âdemoğlunun saadetindendir; saliha bir hanım, geniş ev, rahat binek." hadisi açıklar mısınız?
- 1400 yıl önce dünyamızın evren içinde toz tanesi kadar yeri olduğu söylenmiş mi?
- Namazını ihmal eden derdine ve sıkıntısına sebep aramasın, sözü hadis mi?
- Mezhepler Dosyası- Üçüncü Bölüm
- "Kul bir günah işler. Ama onunla cennete girer…" anlamında bir hadis var mıdır?
- Ey şeytan Osman’ın göğsünden çık, hadisinin kaynağı?
- Allahım, kabul olunmayan duadan sana sığınırım hadisi, duanızı kabul ederim, ayetine ve dua eden üç şeyden birini elde eder, hadisine aykırı mıdır?