Misafir on kısmetle gelir, birini yer dokuzunu bırakır, anlamına gelen bir hadis var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Bu söz, bir atasözüdür. Fakat buna yakın bir mana ifade eden bazı hadis rivayetlerinden istifade edilerek söylenmiş olduğunu düşünüyoruz.
Nitekim bir hadis-i şerifte, şu ifadelere yer verilmiştir:
“Misafir, rızkıyla gelir, ev sahiplerinin günahlarının affedilmesine vesile olarak çıkıp gider.” (Aclûnî, 1/88, 2/36).
Sehavî, Deylemî’nin rivayet ettiği bu hadis senedinin zayıf olduğunu, ancak (şevahid denilen) diğer bazı rivayetlerle desteklendiğini ifade ederek, sahih olabileceğine işaret etmiştir.(el-Makasidu’l-hasene-şamile-1/21).
"Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse, misafirine ikram etsin!" (Buhârî, Edeb, 85; Müslim, Îmân, 74)
buyuran Peygamberimiz (asm), ayrıca misafire ikramda bulunan bir ev halkına hayır ve bereketin çok hızlı bir şekilde ulaştığını bildirmiştir. (İbn-i Mâce, Eti'me, 55)
İmkanı bulunduğu halde bu işten içtinap edenleri ise:
"Misafir ağırlamak istemeyen kimsede hayır yoktur." (İbn-i Hanbel, IV, 155)
meâlindeki hadisleriyle uyarmıştır.
Bir hadis-i şerifte de yolcunun (misafirin) duası, kabul edilmesi kesin olan dualar arasında zikredilmektedir. (Ebû Dâvûd, Vitr, 29; Tirmizî, Deavât, 47)
Bir Müslüman her konuda,
"...Onlar ihtiyaç içinde kıvransalar dahi mü'min kardeşlerini kendilerine tercih ederler..." [(Haşr 59/9; Buhârî, Tefsîr, (59), 6]
ayetinde işaret edilen özelliğe sahip olmaya çalışmalıdır.
Gerek Efendimiz (asm)'in sözlü beyanlarından, gerekse uygulamalarından anlıyoruz ki, Müslümanlar için misafire izzet ve ikram çok önemli bir ahlâkî prensiptir. Halkımız arasında yaygın olan "Tanrı misafiri" sözü, aziz milletimizin Resûl-i Ekrem (asm)'in sünnetine ittibaen misafire verdiği değeri, ona gösterdiği itibarı ortaya koymaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Misafir on kısmetle gelir birini yer dokuzunu bırakır, anlamına gelen bir hadis var mıdır?
- Misafirlik ve üç günden fazla misafir kalmanın durumu nedir? "Misâfırlik üç gündür. Bundan fazlası sadakadır..." (Buhari, Edeb 85) hadisini nasıl anlamalıyız?..
- Misafirlik kaç gündür? Misafirliğe gittimizde orada bir günden fazla kaldığımız zaman, artık misafirlikten çıkıyor muyuz? Durum böyleyse evdeki herhangi bir eşyayı, ev sahibine sormadan kullanabilir miyiz?
- MİSAFİRLİK, ZİYARET
- ?Ne tedbirli olmak gibi bir akıllılık, ne haramdan kaçınmak gibi bir Allah´a bağlılık, ne de güzel ahlak sahibi olmak gibi bir dindarlık söz konusu olabilir." Hadisini nasıl anlamak gerekir?
- İnsanların En Cömerdi
- Hz. Muhammed (sav) misafirleri nasıl karşılardı?
- Kocam misafir gelmesini istemiyor, ne yapmalıyım?
- Ana babaya asi olunan eve rahmet meleği girmez mi?
- YEMEKLER SOFRA DÜZENİ VE ÇEŞİTLİ YİYECEKLER