Sıkıntı ve huzursuzluk mutlaka bir günahın cezası mıdır?
- Mevlana Celaleddin'in, sıkıntı ve huzursuzluk mutlaka bir günahın cezası, huzur ise ibadetin karşılığıdır, sözünü yorumlayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
“...Kim bir kötülük işlerse, onun karşılığını görür...” (Nisa, 4/123),
“Başınıza gelen her musibet, işlediğiniz günahlar (ihmal ve kusurlarınız) sebebiyledir, hatta Allah günahlarınızın çoğunu da affeder.” (Şura, 42/30)
Meallerini verdiğimiz ayetlerde ifade edildiği gibi, yapılan her kötülüğün -hatta her işin- bir karşılığı vardır. Bu ümmetin yaptığı kötülüklerin karşılığı -genellikle- bu dünyada -çeşitli sıkıntılar, ağır imtihanlar, musibetler şeklinde- verilir. Genel kural budur, ancak bazıları da ahirette cezalarını çekecekler.
“Ümmetim, merhamete uğramış bir ümmettir. Ahirette azap görmeyecektir. Onun azabı / cezası, dünyada başına gelen fitneler / ağır imtihanlar, depremler, masum yere öldürülmeler gibi felaketler şeklinde verilir.” (Ebu Davud, Fiten, 7)
mealindeki hadis-i şerife göre “sıkıntı ve huzursuzluk mutlaka bir günahın cezası”dır.
Alimlerin bildirdiğine göre, hadiste yer alan “Onlar için ahirette azap yoktur” sözünde gizli bir benzetme ve bir kıyaslama vardır. Yani: “Onlar için ahirette -diğer ümmetlerin azabı gibi ağır- bir azap yoktur.” demektir. Yoksa bu ümmetten de cehenneme gidip azap çekecek kimselerin olduğu bilinmektedir.
Hadiste asıl verilmek istenen mesaj, bu ümmetin diğer ümmetlerden daha fazla Allah’ın lütuflarına mahzar olduğu, dünyada başlarına gelen her musibetin, hatta ayaklarına bir diken bile batsa onun da günahlarına kefaret olacağı hususudur. Buna göre, eğer bir kimse bu dünyada -günahlarına karşılık- sıkıntılar çeker, musibetlere uğrarsa, artık ahirette ceza çekmez.
Hz. Ebu Hureyre anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.” (Buharî, Marda,1; Müslim, Birr, 52)
Özetlersek; Allah’a itaat etmekte kalbin ve ruhun huzuru vardır. Bu huzur, itaatin mükâfatı olan cennetten haber vermektedir. Allah’a isyan edip günah işlemek ise kalbin ve ruhun sıkıntı çekmesine sebeptir. Bu sıkıntı ise, Allah’a karşı gelmenin cezası olan cehennemden haber vermektedir.
“İman bir manevi tûbâ-i cennet çekirdeğini taşıyor. Küfür ise manevi bir zakkum-u cehennem tohumunu saklıyor. Demek selâmet ve emniyet yalnız İslâmiyette ve imandadır.” (Nursi, Sözler, İkinci Söz)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Başımıza gelen musibetler günahlarımıza kefaret olur mu?
- "Ümmetim merhamete uğramış bir ümmettir…" hadisini açıklar mısınız?
- Mevlana Celaleddin?nin, sıkıntı ve huzursuzluk mutlaka bir günahın cezası, huzur ise ibadetin karşılığıdır, sözünü yorumlayabilir misiniz?
- Benim ümmetim, merhamete uğramış bir ümmettir. Ahirette azap görmeyecektir. Onun cezası, ancak dünyada başına gelen ağır imtihanlar, depremler, masum yere öldürülmeler ve çeşitli felaketler.. hadisini açıklar mısınız?
- Kişinin parmakla gösterilmesi ve Peygamberimizin ümmetinin başına gelen musibetlerin günahlarına keffaret olduğu hadisini açıklar mısınız?
- Hakimin verdiği ceza, günaha kefaret olur mu?
- İnsanların bu dünyada başına gelen musibetlerin nedenleri nelerdir?
- Musibetlerin sebebi günahlarım, düşüncesi doğru mu?
- 14. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 3
- Kabir azabı mahşer gününün hesabını azaltır mı?