Facebook gibi internet sitelerine açık kadın resmi koymanın ve bunlara bakmanın dini açıdan hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
Kadınların fotoğraflarına şehvetle bakmak caiz değildir. Şehvet duygusunu tahrik eden her şey, şeytanın bir tuzağıdır. Hadis-i şerifte "Şehvetle bakmak gözün zinâsıdır." (Buhârî, İsti`zan 12); "Şehvetle bakmak, şeytanın zehirli oklarından bir oktur." (Hindî Kenz V, 329 (13075).) buyurulmuştur.
Harama vesile olan şey de haramdır. Haram bir fiilin işlenmesine zemin hazırlayan kimse de bu suça ortaktır. Meşru olmayan resimleri bir siteye eklemek demek, onlara baktırmaya yardımcı olmak ve vesile olmak manasına gelir.
Bediüzzaman’ın -aşağıda kısmen sadeleştirerek özetle sunduğumuz- şu ifadeleri başkaca söz söylemeye ihtiyaç bırakmayacak bir açıklamadır:
"Özellikle kadınların resimlerinin, ahlâkı ne kadar bozduğu, temellerini nasıl sarstığı ve insan ruhunun alçalmasına ne derece sebebiyet verdiği şununla anlaşılır:
Nasıl ki, merhume ve rahmete muhtaç bir güzel kadın cenazesine nazar-ı şehvet ve hevesle bakmak, ne kadar ahlâkı tahrip eder. Öyle de, ölmüş kadınların suretlerine/resimlerine veyahut sağ kadınların küçük cenazeleri hükmünde olan suretlerine nefsanî heva ve hevesle bakmak, derinden derine hissiyât-ı ulviye-i insaniyeyi (insanlığa mahsus yüksek duyguları) sarsar, tahrip eder." (Sözler, Yirmi Beşinci Söz, Dördüncü Esas)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- AVRET VE ÖRTÜNME EMRİ
- Hangi mezhebe göre erkeğin dizlerinin üstünün görünmesi caizdir?
- Erkeklerin, sosyal paylaşımlarda fotoğraflarını yayınlaması haram mıdır?
- Harama bakmanın şeytanın zehirli bir oku olmasına dair bir hadis var, onun (Arapça) metnini, kaynağını ve mealini verebilir misiniz?
- Gözünü haramdan çeken, kalp huzuruna mı erer?
- Nur Suresi, 60. ayete göre yaşlı kadınların tesettürü nasıl olmalıdır?
- NİKÂH, SÜT, NAFAKA V.S. ILE ALÂKALI HÜKÜMLER
- Cinselliği yanlış kullanmanın ve fuhşun zararları nelerdir? Allah'ın gazabına sebep olur mu?
- Göz zinası nedir?
- Âl-i İmran suresi 14. Ayet, neden "kadınlar ve erkekler süslü gösterildi" denilmiyor da sadece “kadınlar” diye başlıyor; hikmeti nedir?