"İnsanlardan bazı adamlar cinlerden bazı kişilere sığınırlardı, onlar da bunların taşkınlıklarını arttırırlardı." (Cin, 72/6) Bu ayeti açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Cin Suresi, Ayet 6:
"İnsanlardan bazı adamlar cinlerden bazı kişilere sığınırlardı, onlar da bunların taşkınlıklarını arttırırlardı."
Ayetin Açıklaması:
Rivayete göre Câhiliye döneminde bir kimse geceleyin ıssız bir vadide bulunup da başına bir şey gelmesinden korktuğunda "Kötülerin şerrinden bu vadinin efendisine sığınırım" diyerek cinlerin şerrinden onların efendisine sığınırdı. İşte "Onların taşkınlıklarını arttırırlardı" mealindeki cümle bu cinlerin kendilerine sığınılmasından dolayı kibirlenip azgınlaştıklarını anlatmaktadır. (Ebussuûd, IX, 43; Şevkânî.V, 351-352)
Kur'an-ı Kerîm'de, Hz. Süleyman (as)'la ilgili anlatılanlar dışında, cinlerin insanlarla ilişki kurduğuna, insanlar üzerinde etkili olduğuna, cinci, büyücü gibi bazı kişilerin cinlerin etkisini önlediklerine dair hiçbir bilgi yoktur.
Bazı âlimler, faiz yiyenlerin kıyamet gününde mezarlarından şeytan çarpmış gibi kalkacağını bildiren ayete (bk. Bakara 2/275) dayanarak cinlerin insanları etkileyeceğini ileri sürmüşlerse de bunun temsilî bir anlatım olduğu açıktır.
Cinlerin etkisini önlemek için Felâk ve Nâs sûrelerini okumayı tavsiye eden bazı hadisler dolayısıyla da, cinlerin insanlar üzerinde etkili olduğu yönünde görüşler ileri sürülmüştür. (Mesela bk. Tirmizî, "Tıb", 16; Nesâî, "İstiâze", 37; İbn Mâce, "Tıb", 33) Ancak bu tür hadislerin, aslında fizyolojik sebeplerden kaynaklanan bazı hastalıklar veya bunalımlar için psikolojik bakımdan bir yatıştırma ve terapi amacı taşıdığı düşünülebilir.
Bazı müfessirler,"... onların taşkınlıklarını arttırırlardı" mealindeki cümleyi "Cinler, insanların taşkınlıklarını arttırırlardı" şeklinde de yorumlamışlardır. İbn Âşûr'a göre müşriklerden bir topluluk, cinlerin kendilerine kötülük etmelerinden korktukları için onlara ibadet ederlerdi, bu durum cinlere tapanların günah ve sapkınlığını arttırırdı. (İbn Aşur, et-Tahrîr ve't-tenvîr, XIX, 225; bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu:V/399)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cahiliye devrinde cinlerin reisine sığınma vardı. (bk. Cin, 72/6) Buna karşılık...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsanlardan bazı adamlar cinlerden bazı kişilere sığınırlardı, onlar da bunların taşkınlıklarını arttırırlardı. (Cin Suresi, Ayet 6) Bu ayeti açıklar mısınız?
- Cinlerden korunmak için okunan dua nedir?
- SEBE' SÛRESİ
- Melek, cin ve şeytanlarla ilgili ayetler hangileridir?
- Ahkaf suresi 30. ayette, cinler dinledikleri ayetler hakkında "Biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik." diyorlar. Neden Tevrat'tan sonra gelen Zebur ile İncil yerine Tevrat diyorlar?
- Cin suresi 5. ayette geçen "Allah" ve "sanmak" arasında nasıl bir açıklama yapılabilir?
- Hz. Muhammed, cinlere hangi ayetleri okumuştur?
- Neden Kuran’ın çoğunluğu insanlara hitap ediyor?
- Falcılar bazen nasıl bilebiliyor?
- Cinlerin ve şeytanın yaşadığı yerler nerelerdir?