"Münafığa ve her türlü kafire 'efendim' demeyiniz." hadisini nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
O devirde “Seyidî = Efendim” tabiri, dinamik bir anlamı ifade ediyordu. Herkesin bildiği “Efendi”; reis, büyük, kölenin sahibi, önder gibi büyüklüğü ifade eden anlamlara geliyordu. Birisine “Efendim” dediğinizde, “Ben sizin kölenizim, bendenizim.” gibi realitede var olan manalar çağrıştırıyordu. Bu sebeple, hadiste münafık veya kâfirlere “efendim” unvanının kullanılmaması hususunda uyarılar yer almıştır. (Ebu Davud, Edeb, 75)
Günümüzde, özellikle bizde bu kelimenin aslî manasından uzaklaştığını, yalnız bir nezaket sözcüğü olarak yer aldığını görmekteyiz. Şayet, karşımızdaki insana bu tür nezaket kuralı olarak kabul edilen sözcükleri kullanmazsak, belki de Müslümanların kaba birer insan olarak algılamalarına sebebiyet veririz. Onun için bu gibi kaygılarla söylenmesinde bir sakıncanın olmadığını düşünüyoruz.
Bununla beraber, böyle risklerin olmadığı zamanlarda, bundan sakınmak elbette daha güzeldir.
Bazı alimlere göre ise bu rivayetin anlamı, "Onu başınıza idareci olarak getirip de 'efendim, efendim' diye karşısında küçülmeyin." demektir. Yoksa onu cemiyette hiçbir itibarlı mevkiye getirmeden kendisine sözle efendi demek değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Münafığa ve her türlü kafire efendim demeyiniz, hadisini nasıl anlamalıyız?
- Münafık alametinden kurtaran dua sahih mi?
- Dilin afetleri nelerdir?
- Bazı yayınlarda Peygamberimiz'den bahsederken Muhammed bin Abdullah veya sadece Muhammed diye ifade edilmektedir. Böyle hitap etmek caiz midir, Peygamberimiz'e hitap etme adabı nasıl olmalıdır?
- Şemsettin Yeşil Efendi kimdir?
- Nezaketli
- Hristiyan bir çocuğunun vaftiz törenine katılmanın hükmü nedir?
- Erkeğin kadına gülümsemesi günah mı?
- Acelecilik ve sinirlilik hastalığından kurtulmak için ne yapmam gerekir?
- İslam'ın ilk döneminde olduğu gibi, günümüzde de cariyelik var mıdır?