Gelirinin / kazancının tamamı veya bir kısmı haram olan kimseden borç para alabilir miyim?
- Borç para aldığımızda, kesin bir ödeme tarihi belirlemeli miyiz?
- Ne zaman elime geçerse o zaman öderim, diyebilir miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Gelirinin tamamı haram olan bir kimseden borç para almak kesinlikle caiz değildir.
Gelirinin çoğu haram olan kimseden borç para almak, onunla alışveriş etmek, İmam Gazali’ye göre haramdır. Fakat diğer bazı âlimlere göre ise böyle bir muamele mekruh olsa da haram değildir.
Gelirinin çoğu helal, azı haram olan kimseden borç almak ise caizdir. Kuşkusuz, daha helal bir kaynak bulunursa onu tercih etmek en uygundur.
Malikî Mezhebi dışındaki üç mezhebe göre, borç alırken ödeme zamanını belirtmek uygun değildir. Çünkü, karz-ı hasen dediğimiz borç vermek bir iyilik olduğu için, sahibi tarafından her an geri istenebilir. Şayet borçlu olan kimsenin o anda verecek durumu yoksa, bunu biraz daha erteleyerek kişiye fırsat vermek Kur’an’ın açık tavsiyeleri arasındadır.
Bu açıklamalardan da anlaşılıyor ki, karşı tarafın da kabul etmesi halinde, “Ne zaman elime geçerse o zaman öderim.” demekte bir sakınca yoktur. Fakat bu belirsizliği istismar etmek elbette vebal getirir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Gelirinin tamamı veya bir kısmı haram olan kimseden bor para alabilir miyim? Borç para aldığımızda kesin bir ödeme tarihi belirlemeli miyiz? Ne zaman elime geçerse o zaman öderim diyebilir miyiz?
- Alacağımızı zekat yerine sayabilir miyiz?
- Borcun ödeme vakti gelince ödenmediği için, ödenecek miktar ve ödeme zamanı artırılırsa, bu faiz olur mu?
- Borçlanmada paranın değer kaybının alınması caiz mi?
- Bankaların memur ve çalışanlara verdiği promosyonları almak caiz midir?
- Borç alırken; gönüllü olarak fazla ödeyeceğini söylemek faiz anlaşmasına girer mi? Haram para kazanan birinden boç para alınır mı?..
- Borç olarak alınan bir altını, ödeme gününde aynı değere takabül eden para ile ödemek mümkün müdür?
- Enflasyon farkı ile faizin farkı ne?
- Haram yolla kazanılmış parayı sermaye olarak kullanıp, helal bir kazanca başlanırsa, yeni kazancın hükmü nedir? Alınan mal ve yapılan ticaret tamamen haram olur mu?
- Bazı İslam büyüklerinin insanları "İmamlık ve müezzinlik yapmaktan", "başkasına kefil ve vasi olmaktan" men eden ifadelerine rastlıyoruz. Bu ifadelerde ne anlatılmak istenmektedir?