Şafii Mezhebi'ne göre yıkandığı halde necasetin izi kalıyorsa, bu durum namaza mani olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Evvela necasetin maddesini gidermek, sonrada üzerinden suyu akıtarak yıkamak gerekir. Bundan sonra eğer necasetin; tadı, rengi veya kokusu kalırsa üç defa parmak uçlarıyla ovalayıp çitileyerek yıkamak lazımdır.
Bununla beraber yalnız renk veya sadece koku kalırsa ve bunu çıkarmak "müteassir" ise, artık temiz kabul edilir ve sabun gibi bir şey kullanmak gerekmez. "Müteassir" in ölçüsü, üç defa ovalayıp çitileyerek yıkandığı halde bunların çıkmamasıdır.
Şayet üç defa parmak uçlarıyla ovalanıp çitilenerek yıkandığı halde; sadece tad veya hem renk hem de koku kalırsa, onları izale etmek için sabun veya benzeri bir şeyi de kullanmak gerekir.
Sabun veya benzeri bir şey kullanıldığı halde bunlar çıkmazsa ve bunları çıkarmak "müteazzir" ise, artık necis olduğu halde affedilir. "Müteazzir" in ölçüsü de o kısmı kesmeden necasetin çıkmamasıdır.
(Şafii İlmihali, Mehmed Can)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebine göre necis sayılan şeyler, bunların giderilmesi ve köpeğin insana temas etmesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Necesetin bulaştığı yeri bir kere yıkamak yeterli mi?
- Vücudumuza veya elbisemize hafif pislik veya ağır pislik değince kaç kere yıkamak lazım?
- Şafi mezhebine göre cenaze ile ilgili hükümler nelerdir?
- Halıya bulaşan necaset namaza mani midir? Sadece necasetin olduğu yerde mi namaz kılınmaz, yoksa odanın tamamın da mı? Bezle silinirse temizlenir mi?
- Hacda ihramda bulunan kişinin, zaruretten dolayı koku sürünmesi veya kokulu sabun kullanmasının hükmü nedir? Ve yine ihramda ilaç hükmünde krem sürmek-mesela güneş alerjisi olan kişi için güneş koruyucu krem sürmek- caiz midir?
- SU İLE TEMİZLEMENİN ŞEKLİ
- Surekli kanayan ve kaybolmayan sivilcelerim var, namazlarımın hükmü nedir? Kan ve kan lekesi necis midir?
- II- Mukayyed Sular:
- Elma, salatalık gibi katı yiyecek maddeleri necasetten temizlerken üç defa mı yıkamak gerekir?..