Vekil, illa müvekkilin parası ile mi vekâleten hacca gidebilir mi?
- Ölen kimsenin yerine vekaleten hac yapmak için illa bu kimsenin miras parasından mı kullanmak gerekir, bir yakını kendi kazancından vekaleten hacca gidebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Kendisine hac farz olmadığı halde parası olmadığı için hac yapamamış ve vefat etmiş bir kimsenin hayırına hac yapılabilir. Vefat eden kimsenin yerine hac yapmak için illa miras bırakmış olması gerekmez. Bir evlat anne veya babası için kendi parasından da vekâletten onlar yerine hac yapabilir.
Kendisine hac farz olduğu halde haccetmeden vefat edenler, hiç olmazsa kendisi yerine vekil olarak haccedilmesini vasiyet etmiş olmalıdır. Bu durumda mirasçıları, bıraktıkları mirasın üçte birinden masraflarını karşılayarak onun yerine vekâleten hacca gitmeli veya emîn bir kimseyi göndermelidirler.
Vasiyet etmemiş olsa bile, haccını eda etmemiş hac yükümlüsü adına mirasçıları hacceder veya ettirirlerse, yükümlünün hac borcu ödenmiş olur. Şâfiî Mezhebi'ne göre, mirasçıları onun adına bu farîzayı yerine getirmekle yükümlüdürler.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Başkasının yerine hac yapılabilir mi? Vekalet verilebilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yaşlılıktan dolayı hacca gidemeyen kişi ne yapmalıdır?
- Çok ucuza vekil hac yaptırmak caiz mi?
- Yapılmayan Haccın karşılığı para mı?
- Namaz, oruç, zekât hac gibi ibadetlerde vekalet olur mu?
- Hacca vekâletle gidecek olan kimsenin yapması gerekenler nelerdir?
- Başkasının adına hac veya umre yapılabilir mi? Başkası adına, ibadet yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?
- İhrama giren kişi vakfeye durmadan önce cimada bulunursa haccı kaza etmesi gerekir mi?
- Mekke veya Medine’de yaşayan biri bedel hac yapabilir mi?
- Vekil, haccı ifsad ederse, daha sonra hac sahibine söylemeden tekrar vekil olarak hacca gidebilir mi?
- Ölen kimsenin yerine vekaleten hac yapmak için illa bu kimsenin miras parasından mı kullanmak gerekir, bir yakını kendi kazancından vekaleten hacca gidebilir mi?