Şafi Mezhebine göre kıble tayini konusunda bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
1. Bir Şafii yanlış bir içtihatla kıldığı namazda yanlış bir tarafa durduğunu -ister namaz içinde olsun, ister namazı bitirdikten sonra olsun- kesin olarak öğrendikten sonra, söz konusu namazını yeniden kılması gerekir.(bk. Zuhaylî, 1/700-701).
2. İmam Şafii kıble konusunda nokta tayini ile ilgili hükmü; “Nerede olursanız olun, yüzlerinizi kıbleye çevriniz.” mealindeki ayetten çıkarmıştır. Ayette geçen “ŞATR” kelimesi, bir şeyin parçası anlamına gelir. Bu ise, namaz kılanının bedeninin Kâbe’nin bizzat bir kısmına mukabil gelmesini gerektirir.
3. Bulunduğunuz yerde ikamet eden Müslümanlara uyacaksınız. Onların durduğu tarafa duracaksınız, ayrıca kıbleyi araştırmanız gerekmez ve bu hoş bir şey de olmaz. Çünkü onlar da kıbleye doğru duruyorlar. Ve böyle bir araştırma onlarda, cahillikle suçlanma kokusunu uyandırabilir.
Kaldı ki, Şafiilerin dışındaki üç mezhep âlimlerinin ittifakıyla, nokta tayini gerekmez (bk. a.g.e, 1/598). Kanaatimizce, cumhurun görüşü daha kolay ve daha isabetlidir. Bu bağlamda kıble tayininde zorlanan kimseler cumhurun görüşü tercih edilebilirler.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafi mezhebine göre kıble tayini konusunda bilgi verir misiniz?
- Kıble nasıl tayin edilir? Takvimlerde bulunan kıble saatiyle kıble nasıl bulunur? Kıble tayin hatası ile yanlış yöne doğru kılınan önceki namazları tekrar etmek gerekir mi?
- Kıbleye dönen uzay boşluğuna bakmış olmuyor mu?
- Kıble Yönünü Bilmeyen Kimse, Namazını Nasıl Kılmalıdır?
- Kıbleye yönelişte, kırk beş derecelik açı hatası namazı bozar mı? Kıble sapması olduğu bilinen camilerde kılınan namazlar geçerli midir?
- İbadet ederken kıbleye yönelmenin hikmeti nedir?
- KIBLE
- Kıble yönü nasıl belirlenir? Güneş ile kıble tayini nasıl yapılır?
- Hicretten once kıblenin yönü hangi tarafa idi? Kıble kabeye doğru oluşu hangi tarihlere rast geliyor? Hangi hadiseler vuku buluyordu?
- Kıbleye karşı tükürmeyin anlamında bir hadis var mı?