Bir Müslümanın, gayrimüslim babasının malından alması haram mıdır?
- Bir Müslümanın babası gayrimüslimse, onun mirasını alamıyor. O halde babası hayattayken onun malından alması haram mıdır?
- Eğer babası mirasını özel olarak oğluna bırakmayı vasiyet etse, oğlu mirasını alabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Gayrimüslim de olsa, babasının izni olmadan onun malından almak caiz değildir.
Normalde, ölünün varislerinden herhangi birine mirası vasiyet etmesi doğru değildir ve vasiyet etse bile, diğer varislerin rızası olmadan bu vasiyet yerine gelmez. Çünkü hadis-i şerifte “Varis olan kimseye (bir mal) vasiyet olmaz.” [Tirmizî, Vesaya 5, (2122); Nesai, Vesaya 5, (6, 247)] buyurulmuştur.
Ancak, İslam hukukuna göre, söz konusu olan kişi, gayrimüslim olan babasının varisi değildir. Herhangi bir insan ölürken yabancı / varisi olmayan bir kimseye vasiyet etmesi caiz olduğuna göre, varisi olmayan bu oğluna vasiyet etmesi de caizidir.
Bununla beraber, en iyisi babası daha hayattayken vermek istediği malı versin. Çünkü böyle bir muamele, hem İslam hukuku, hem de medeni hukuka göre bir problem teşkil etmez.
İlave bilgi için tıklayınız:
- MÎRÂS.
- VASİYET.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir müslümanın babası gayri müslimse onun mirasını alamıyor. O halde babası hayattayken onun malından alması haram mıdır? Eğer babası mirasını özel olarak oğluna bırakmayı vasiyet etse oğlu mirasını alabilir mi?
- Vasiyette bulunmak gerekir mi?
- Miras hangi sıraya göre taksim edilir?
- VASİYET
- ÖLÜNÜN NAMAZ, ORUÇ VE YEMİN GİBİ ŞEYLERİN MESULLİYETİNDEN KURTULMASI İÇİN VERİLEN KEFFARET VE YAPILAN DEVİRİN DİNİMİZDEKİ YERİ NEDİR?
- Varis için vasiyete gerek yoktur, hadisini açıklar mısınız?
- Vasiyet nasıl yazılmalıdır?
- Fitre hakkında bilgi verir misiniz; bayramdan önce veya sonra verilmesi durumu nasıldır?
- VASIYETIN ŞARTLARI
- Evlatlık, evlat edinme, yuvadan çocuk almak konusunda bilgi verir misiniz?