Maide suresi 6. ayetini nasıl anlamalıyız?
- Maide Suresi 6. ayetin sonunda "Allah'ın muradı sizi sıkıntıya koşmak değildir; fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz."
- Bu ayeti açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Buradaki "nimet"ten maksat, surenin başından beri çeşitli yiyecekler, av hayvanlarının eti, Ehl-i kitabın yemekleri, kestikleri, nikah akdiyle kadınlarla yapılan evlilikler gibi dünyevî nimetlerden bahsedilmiştir. İnsanoğlu ahirete namzet olarak yaratılmış bir varlık olduğuna göre, onun öteki dünyasını mamur edecek uhrevî nimetlerden de söz edilmesi gerekir ki, nimetler tamamlanmış olsun. İşte bu ayette, namaz, abdest, teyemmüm gibi ibadetlerden de söz edildikten sonra, “O / Allah (bu dinî nimetleri de zikretmekle) üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister...” ifadesine yer verilmiştir.(krş. Razî, ilgili ayetin tefsiri).
- Veya size genel olarak verdiğim nimetler yanında (namaz, ebdest gibi) şer’î hükümlerle de hem sizin maddi bedeninizi kirlerden temizlemek, hem de manevi varlığınızı manevi kirlerden temizlemek suretiyle üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. (krş. Beyzavî, ilgili ayetin tefsiri).
- Ayrıca bunu şöyle de anlamak mümkündür: Allah’ın insanlara hidayet vermesi, kulluk görevleriyle görevlendirmesi, güzel ahlakla bezendirmesi onun büyük bir nimetidir. Dinde zorlama koymaması, -suyun bulunmadığı veya hastalığın olduğu zamanlarda teyemmümün su yerine geçmesi gibi- işleri kolaylaştırması da söz konusu nimetleri tamamlayan bir nimettir. (krş. Razî, Beyzavî, ilgili yer).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İsrailoğullarının üzerine Dağın kaldırılması, ne demektir?
- Taha Suresi'nde, kafirlerin kör olarak diriltileceği bildirilmektedir. Buna göre onlar haşir meydanında kör mü olacaklar?
- Kâfirlerin haşir meydanında kör mü olacaklar?
- Müddessir Suresi'nde geçen "... ebiseni de temiz tut..." ifadesinin mana bütünlüğü açısından uygunluğunu izah eder misiniz?
- Ahkaf Suresi 20. ayette, "Dünya hayatındaki bütün güzel şeyleri harcadınız, onların zevkini sürdünüz..." denilmektedir. Buna göre helal dairesinde dünyadan istifade edenlerin, ahirette alacağı lezzet azalır mı?
- Tövbe etmeyen ve namaz kılmayan müşrikler hakkındaki Ayetin izahı (Tevbe Suresi 9/5).
- Tövbe etmeyen ve namaz kılmayan müşrikler hakkındaki Ayetin izahı (Tevbe Suresi 9/5).
- Tövbe etmeyen ve namaz kılmayan müşrikler hakkındaki (Tevbe, 9/5) ayetinin izahı?
- "Peygamberler ümitsizliğe düşüp..." (Yusuf, 110) ayetinde geçen "ümitsizliğe düşmek" ile "Sapıklardan başka kim ümit keser?" (Hicr, 56) ayetinde geçen "ümit kesmek" farklı şeyler mi?
- Bakara suresi 260. ayette geçen "koşan kuş" tabiri ne olabilir?