"Fantezi futbol" diye bilinen oyunu oynamak haram mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Kumara vesile yapılması ve ibadetlere engel olacak derecede zaman israfına yol açması durumunda; tavla, okey, satranç, hayali futbol, domino veya başka oyunlar oynamak caiz değildir.
Hadis kaynaklarında tavla ve satranç hakkında yer alan birkaç rivayetten, bu oyunların o dönemde kumar maksadıyla oynandığı ve insanları farz ibadetlerden alıkoyduğu anlaşılmakta ve bu konudaki şiddetli uyarıların bu maksatla yapıldığı düşünülmektedir.
İslâm, haram içermeyen oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. Kur'an-ı Kerim'de,
"Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan şarap (içki) ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" (Maide, 5/90-91)
buyrulmaktadır. Diğer bir ayette ise:
"İnsan için ancak çalıştığı vardır." (Necm, 53/39) buyrularak Müslüman’ım kazancının şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olması gerektiği vurgulanmaktadır.
Bu itibarla, taraflardan birine menfaat sağlayan her türlü bahis, Kur'an-ı Kerim'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir. Elde edilen kazancın başkalarına harcanmış olması, haramlık hükmünü değiştirmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Fantezi futbol" diye bilinen oyunu oynamak haram mıdır?
- Playstation cafe, kahvehane, halı saha gibi yerlerde oynanan oyunlarda yenilen tarafın masrafları ödemesi şeklindeki uygulamalar kumara girer mi; işletmecinin mesuliyeti nedir, kazancı helal midir?
- At yarışları caiz mi?
- Ganyan, iddia, toto, loto bayisinde kumar oynayanlara çay gibi helal ürünleri satmak caiz midir; bu kazanç helal olur mu?
- İçki satışı dinimize göre caiz mi?
- Online kumar oynatan bir internet sitesinde çalışmanın dinimiz açısından hükmü nedir?
- Sarhoş olmayacak kadar az içki içmek haram mı? Alkol alan (kendi ifadesiyle, sosyal içici) bir arkadaşımı bundan vaz geçirmek için ona neler söyleyebilirim, yaptığının yanlış olduğuna ikna etmek için neler anlatabilirim?..
- Meyveli soda için "alkol ile çözüldüğü için sarhoş etme özelliği olduğundan ötürü içilmesi caiz değildir" deniliyor, doğru mu?
- İçki içmek, kumar oynamak gibi haram bir iş yaparken besmele çekmek, küfür müdür?
- İnternet ve bilgisayar oyunlarında, İslam dinine zıt düşen durumlar varsa oynamak caiz olur mu?