Hz. Mehdi'nin geleceğini inkar etmenin bir sakıncası var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
- Mehdî ve Deccal'in geleceğini bildiren ve âlimler tarafından sahih olarak kabul edilen hadislerin varlığında şüphe yoktur. Bu konuda özel hazırlanmış eserler de bilinmektedir.
- El-Kettanî, Mütevatir hadislere ayırdığı “Nazmu’l-mütenasir, mine’l-ahadisi’l-mütevatir” adlı eserinde Mehdi ile ilgili değişik hadis rivayetlerine yer vermiş ve Sahavî gibi birçok büyük hadis otoritelerine göre, Mehdi ile ilgi hadislerin mütevatir olduğunu ve Ehl-i sünnet ve cemaat alimlerine göre Mehdi’nin geleceğine iman etmenin vacip olduğunu belirtmiştir.(bk. a.g.e, s. 236-239).
- Bazı alimler demiş olsalar bile, din adına takip edilmesi gereken en ihtiyatlı yol, tekfir / kâfirliğine hükmetme mekanizmasını işletmemektir. Çünkü böyle bir iddia çok büyük vebal getirebilir ve sevabı ise hiç yoktur. Bize düşen, yanlış yapanların durumunu tespit etmek değil, inandığımız davayı ilmî delillerle ispat etmektir.
- Tarih boyunca Müslümanlar arasında Mehdi inancı pek yaygın bir şekilde süregelmiştir. Bu inanca göre; "Ahir zamanda ehli beytten bir zat ortaya çıkacak, Müslümanlar kendisine biat edip, etrafında toplanacak ve bütün İslam memleketlerini birleştirip hakimiyetini sağlayacaktır."
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Mehdi'nin geleceğine inanmamak insanı kafir eder mi?
- Mehdi ile ilgili rivayetler nelerdir?
- Buhari ve Müslim'in, Mehdi hakkındaki hadisleri almamalarının hikmeti nedir?
- MEHDİ DİYE BİR KİMSE VAR MIDIR? VARSA GELMİŞ MİDİR, YOKSA GELECEK MİDİR? MEHDİ`Yİ İNKAR EDEN KİMSE KAFİR OLUR MU?
- “Bana mucize olarak sadece Kur’an verildi”, “Size Kur’an yeter” hadislerini nasıl anlamalıyız?
- Mehdi diye bir kimse var mıdır; varsa gelmiş midir veya gelecek midir?
- "El-Kavlu'l-Muhtasar Fi Alameti'l-Mehdiyyi'l-Muntazar" kitabının yazarı kimdir?
- Hz. Mehdi?nin geleceğini inkar etmenin bir sakıncası var mıdır?
- Hz. Peygamberin, Hudeybiye’de bazı kelimeler, krallara mektuplar ve sadaka/zekâtla ilgili bir yazılar yazdığı doğru mudur?
- Kur'an Arapça olarak indiği halde, neden İncil'i Arapça karşılığı olan müjde ile değil de kökeni Yunancadan gelen İncil ismi ile sayıyor?