Oruçlu iken hastaya trombosit vermek, orucu bozar mı?
Değerli kardeşimiz,
İmamı Azam'a göre, şekli ne olursa olsun, dışarıdan vücuda zerk edilen şeyler orucu bozar. Ebu Yusuf, Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre, tabii yolların dışında vücuda zerk edilen şeyler orucu bozmaz. Damardan iğne yapmak da böyledir. Çünkü, bu yollarla zerk edilenler mideye girmez.
O halde, İmamı Azam'a göre, trombosit vermek orucu bozar. Diğer imamlara göre bozmaz. Ezher Üniversitesi fetva komisyonu da tabii yolların dışında vücuda zerk edilen şeyler orucu bozmayacağına dair fetva vermiştir.
Bu çerçevede düşündüğümüzde, mümkünse hastanın iftardan sonra bu işlemi yapması daha ihtiyatlıdır. Eğer bu mümkün değilse, diğer imamların görüşünü esas alabilir.
Şüphesiz, çoğunluğun görüşü daha kuvvetlidir. Ancak mesele din olunca, kişinin Allah’a karşı münasebetini güçlü tutması, ona karşı bir isyan içinde olmadığını hissetmesi de önemlidir.(kş. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/658-678; TDV ilmihali, 1/409-410).
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Trombosit temini için kan vermek orucu bozar mı?
- Karbondioksit gazı vücuda girerse oruç bozulur mu?
- Oruçlu iken trombosit vermek, orucu bozar mı?
- Oruçlu iken diş çektirmek orucu bozar mı?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Sprey, göz-burun- kulak damlası, endoskopi, ultrason, anestezi, fitil, lavman, iğne, serum, kan vermek, diyaliz, anjiyo, biyopsi, merhem, ilaç, jinekolojik muayene gibi tedavi yöntemleri orucu bozar mı?
- Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?
- Maraş otu orucu bozar mı?
- Sigara bırakmak için kola takılan nikotin bandı orucu bozar mı?
- Vücuda karbondioksit verilmesi, karboksiterapi yapılması orucu bozar mı?