Duamızın tamamında salavat getirmek hakkındaki hadisi açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Hibban b. Münkız anlatıyor: Adamın biri “Ya Resulallah! Duamın üçte birini senin için yapayım mı? / Sana salavat getireyim mi?" diye sorunca, Resulullah (asm) "Evet, dilersen." buyurdu. "Üçte ikisini" dedi "Evet, dilersen." buyurdu. "Bütün dualarımı sana tahsis edeyim mi? / Duamın tamamında sana salavat getireyim mi'?” dedi. Resulullah (asm) "Bu takdirde Allah, dünya ve ahiretinle ilgili arzu ve ihtiyaçlarını karşılar." buyurdu.-Hadisi Taberanî ve Ebu Nuaym tahriç etmiştir.(bk. Kenzu’l-Ummal, h. no: 4001).
Hadisteki adam tarafından ifade edilen “duanın tamamı”ndan maksat, bilmediğimiz; her yönden mükemmel olan bir duadan ziyade, ne zaman adamın aklına dua etmek gelirse, başka herhangi bir dua etmeyip, onun yerine Hz. Peygamber (a.s.m)’e salavat getirmektir.
En kapsamlı salavat, sünnette yer alan ve teşehhütlerde okunan salavat şeklidir, denilebilir. Bununla beraber, eskiden beri salih kimseler tarafından okunan, dünya ve ahiretle ilgili arzu edilen güzellikleri ve kaçınmak istenilen kötülükleri çok veciz ve kapsamlı bir şekilde ifade eden salavatlardan biri de “Salat-ı münciye / Salaten tüncina...”dır. Genel olarak unutulmaması gereken bir husus şudur; usanmamak, dinçliğini muhafaza etmek ve şevkini devam ettirmek için salavat getirdiğimiz zaman, Efendimizin (asm) belli bir vasfını zikretmek gerekir. “el-ümmî, el-habîb, el-âli’l-kadri, tebbi’l-kulubi, nuri’l-ebsari” vasıfları gibi...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Duamızın tamamında salavat getirmek hakkındaki hadisi açıklar mısınız?
- Duada sadece salavat getirmek ile ilgili hadisi nasıl algılamalıyız?
- Peygamberimize kaç defa salavat getirmemiz gerekir?
- "Namaz dinin direğidir; kim onu terkederse dinini yıkmıştır." ifadesi hadis midir?
- Peygamberimize salavat getirmenin önemi hakkında bilgi verir misiniz?
- Peygamber Efendimize salat ve selam göndermek ne demektir; nasıl selam verilir?
- Namaz içinde okumuş olduğumuz salavat-ı şerifeler normal salavat-ı şerife okumuş yerine geçer mi? Efendimiz (asm)'ın buyurduğu, "Bana çokça salavat getiriniz." sözünü yerine getirebilmemiz için günde en az ne kadar salavat-ı şerife getirmemiz gerekir?
- Namazlardan sonra yapmış olduğumuz Tesbihat'ın kaynağı neye dayanmaktadır?
- Peygamber Efendimiz kendisi namazda Salli ve Barik dualarını okur muydu?
- Peygamber Efendimize salavat getirirken seyyidina kelimesini söylemenin hükmü nedir?