"Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk eden sizin hayırlınız değildir. İnsanlara yük olmayınız." sözü hadis midir?
- Eğer hadis ise nasıl anlamak gerekir?
Değerli kardeşimiz,
"Ne dünyası için ahiretini ne de ahireti için dünyasını terk eden -her ikisinden de nasibini almayan kimse- sizin hayırlınız değildir. Çünkü ahiretin ulaşım ve hazırlık yeri dünyadır. İnsanlara yük olmayınız.” (İbn Asakir’in Hz. Enes’den rivayet ettiği bu hadis için bk. Kenzu’l-ummal, h. No: 6334)
Hadisin verdiği mesajın kapalı olmadığını düşünüyoruz. İslam’da dünyadan el etek çekme anlamına gelen ruhbanlık yoktur. Dünya ile ahiretin dengesini kurmak, ikisini de hedefine almak, yaratılış hikmetinin bir gereğidir.
İslam’da din ile dünya iç içedir. Ahirete endeksli bir dünya hayatı, daima uhrevî mahsulatı yetiştirecek bir tarla hükmündedir.
Dünyanın üç yüzü vardır:
a. Allah’ın bir mektubu, kevnî bir kitabı olması.
b. Ahiretin ürünlerini yetiştiren bir tarla olması.
c. Ahirete engel olan, nefsin isteklerine bakan, gafillerin eğlencesi olması.
İşte, dünya ilk iki yüzüyle zorunlu olarak ahiretle yakın ilişki içerisindedir. Bu iki yüzünü düşünmeden dünyayı terk ederek ahireti kazanmaya çalışmak, baştan yanlıştır. Üçüncü yüzü itibariyle dünyaya olan düşkünlüğünden ötürü ahireti unutmak da bir başka yönden yanlıştır.
Kur’an, dünya ile ahiretin dengesini kurar;
“Ahireti kazanmaya çalış, fakat dünyadan nasibini de unutma.” (Kasas, 28/77)
tavsiyesi yanında, “dünyada da ahirette de iyilik, güzellik istememizi” (Bakara, 2/201) de salık vererek, bu dengeli hayata işaret etmiştir.
Ayrıca, çalışmaya gücü olduğu halde, sırf biraz daha ibadet ve zikir yapmak için dünyayı terk edip, çalışmayı bırakıp, çoluk çocuğunun rızkını tedarik etmeyip insanlara yük olanların durumu, hadiste açıkça yerilmiştir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Dünya sevgisi hakkında farklı değerlendirmeler yapılıyor...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk eden sizin hayırlınız değildir. İnsanlara yük olmayınız." sözü hadis midir? Eğer hadis ise nasıl anlamak gerekir?
- "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalış, yarın ölecekmiş gibi de ahirete çalış." sözü hadis midir, hadis ise nasıl anlamak gerekir?
- Kim dünyadan kaçarsa dünya ona koşar sözü hadis mi?
- İslam'da riyazet var mıdır? İnsanın kendini dünyadan soyutlaması gerekir mi?
- "Bütün maksadı dünya olan kimsenin Allah katında hiçbir değeri yoktur..." anlamında bir hadis var mıdır?
- "Dünya ehline ahiret haram, ahiret ehline dünya haram, Allah ehline her ikisi de haram." anlamında bir hadis var mıdır?
- Ahiret için dünyasını, dünyası için ahiretini terkeden bizden değildir, hadisini açıklar mısınız?
- Neden çalışıyoruz, çalışmasak olmaz mı?
- "Dünyaya gönül verme (zahid ol) ki Allah seni sevsin. İnsanların elindekine göz dikme ki, insanlar seni sevsin" hadisi ne demektir?
- Allah, dünyayı isteyene dünyayı, ahireti isteyene ahireti verir, sözünü açıklar mısınız?