İnsan düşünen bir hayvan mıdır?
Değerli kardeşimiz,
- Aslında, “hayvan” kelimesi, Arapça’da “canlı / hayat sahibi / ruh sahibi” demektir. “Düşünen” kelimesi ise, “akıl-mantık sahibi varlık” anlamına gelir. Bu manada, Aristo mantığında, insana “düşünen hayvan” yani “düşünen ve akıl sahibi olan canlı” denilmiştir.
- Ancak, Kur’an’ın insana verdiği değer açısından konuya baktığımızda, insana “düşünen hayvan” demek, pek de uygun değildir. Çünkü insan, Allah’ın bin bir ismine mazhar, onun emir ve yasaklarını yeryüzünde tatbik eden, ahsen-i takvimde suretinde, yeryüzü halifesi olarak yaratılan, bütün varlıklardan daha üstün meziyetlerle donatılan bir varlıktır.
Türkçe açıklaması olan “düşünen veya konuşan hayvan” ifadesi, insanı anlatmaktan uzaktır. Çünkü insan, yalnız düşünen bir varlık değil, aynı zamanda tasavvur dünyası geniş, hayal manzarası sonsuz gibi, akıl mekanizmasına sahip, Melek / vahiy vasıtasıyla Allah ile iletişim kurabilen, ilhama mazhar, altıncı his ile farklı bir boyutta olan, denizde, karada, havada gezebilen ve bir açıdan bütün canlılara da nezaret eden bir zabittir. Hedefinde dünya ve ahiret hayatı bulunan insanı, basit bir canlı olarak algılamak elbette isabetli değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsan neden var?
- Hümanizm üzerine 2: VİCDAN NE DİYOR?
- Peygamberimiz (asm)'in isimleri arasında "Adil" "Burhan" gibi Allah'a da nisbet edilen isimlere yer verilmiş, bunu nasıl anlamalıyız?
- Tin suresi 4. ayette karşılaştırma manası olmak zorunda mı?
- TECELLİ
- Duygusal zekanın "başkalarına ait duyguları yönetme ve yönlendirme" yeteneğini açıklar mısınız?
- Maddecilik fikri bilimden ziyade bir inanç ve ideoloji midir?
- Hayvanlar hakkında kul hakkı var mıdır? Nasıl helalleşilir?
- Kısmete razı olmak ne demektir ve bunun ölçüsü nedir?
- İnsan nedir, nasıl tarif edilebilir?