Cenaze ne kadar zaman içerisinde defnedilmelidir?
Değerli kardeşimiz,
Hadis-i şeriflerde hazırlanan cenazenin bekletilmemesi, hemen süratlice taşınarak defnedilmesi, emri vardır. Hz. Ali (ra), Peygamberimiz (asm)'in "Hazırlandığı zaman cenazeyi bekletmeyiniz." (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 73, II, 269; İbn Mace, Sünen, Cenaiz, 18, I, 476) buyurduğunu rivayet eder.
"Cenaze defninde acele ediniz. Eğer bu ölü iyi bir kişi ise, bu bir iyiliktir. Onu (bir an evvel kabirdeki) hayır ve sevabına ulaştırmış olursunuz. Eğer bu cenaze iyi bir kişi değilse, bu da bir ferdir. Bir an evvel omuzlarınızdan atmış olursunuz." (Buhârî, Cenâiz, 52).
Yukarıda naklettiğimiz hadislerden de anlaşılacağı gibi, cenazeyi bekletmeden en kısa zamanda toprağa vermek gerekir. Hadisi şeriflerdeki emirlere binaen taşımada çabukluk müstehap olduğu gibi, diğer bütün techiz ve tekfin işlerinde çabuk olmak da müstehabdır. Ama bu çabukluk koşarak cenazeyi taşımak anlamına gelmez tabi... Her şeyde orta yolun takip edilmesini emreden dinimiz, burada da itidal ile hareket etmeyi amirdir. Ne ölüyü sıcağı sıcağına defnetmeli, ne de günlerce bekletilmelidir. Bilhassa tören yapılacak diye ölünün günlerce buzhanede bekletilmesi caiz değildir.
(Kabir Hayatı, Prof. Dr. Süleyman Toprak, s. 172, 173)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadınlar cenaze defni için mezarlığa gidebilir mi?
- Ölen kişinin cenazesi uzun müddet bekletilebilir mi?
- Ölüyü gece defnetmek caiz midir?
- Mezarları inşa etmenin, mermerden yapmanın bir sakıncası var mıdır? Müslümanların mezarı nasıl olmalı?..
- Kabirlerin taşlarını yükseltmek veya büyük kabir yapmak caiz midir?
- Ölünün arkasından hayır, dua ve iyilik olarak neler yapılabilir? Yasin suresi ve başka hangi dualar ölünün kabir azabını hafifletmek için okunmalıdır?
- Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?
- Yakını ölen insan sevaba girer mi?
- Hz. Muhammed, Yahudi cenazesi için mi yoksa melek için mi ayağa kalkmıştır?
- Mezarlık Ziyareti