Diğer peygamberlere vahiy gelirken, titreme gibi haller neden olmamıştır?
Değerli kardeşimiz,
- Daha önceki peygamberlere kitap veya suhuflar (inzal olarak) bir defada inmiştir. Bu sebeple, onların vahiyle ilgili durumlarında böyle bir şey söz konusu olmamış olabilir. Hz. Muhammed (a.s.m)’e ise, vahiy (tenzil olarak) yirmi üç yılda parçalar halinde inmiştir. Bu sebeple, onun vahiy esnasındaki hali tecrübeyle sabit olmuştur.
- Misal olarak, ilk büyük kitabın sahibi olan Hz. Musa (as)’a vahiy bir defada ve de levhalar halinde verilmiştir. Zaten asıl vahiy -bir çok alime göre- yalnız on emirden ibarettir. Hem vahyin bir defaya mahsus olması, hem dışarıda yazılı olarak verilmesi onun üzerinde terleme-titreme-ağırlık gibi bir tesir meydana getirmemiş olabilir.
Bununla beraber, Hz. Musa’nın, dağa cilveger olan ilahî tecelli karşısında yere yığılıp bayıldığı bilinmektedir. Hz. Muhammed (a.s.m) ise, bizzat kalbine tecelli eden ilahî kelamın haşmeti karşısında, o olağanüstü haller göstermesi anlaşılmaz bir şey değildir. Ayrıca, temel esasları itibariyle bütün geçmiş vahiyleri de içinde barındıran ve manasında olduğu gibi lafzında da bir mucize olan Kur’an gibi en mükemmel bir vahiy mesajının yer ettiği Hz. Muhammed (a.s.m)’in kalbinin heyecanından meydana gelen terleme-titreme, hatta bazen üzerinde olduğu binitinin ağırlığından çökmesi gayet kolay anlaşılan bir hakikattir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Dıhye’nin çok gezerek oradan öğrendikleri şeyleri Peygamberimize öğrettiği ve Kur'an-ı Kerim´in böyle yazıldığı düşüncesine ne dersiniz?
- İncil, Zebur ve Tevrat da Kur'an-ı Kerim gibi sonradan mı kitap haline getirilip, çoğaltılmıştır?
- Beklenilen vahyin bazen gecikmesine örnek var mıdır?
- İncil'in Hz. İsa'ya yüce Allah tarafından vahyi / tebliğ ediliş şekli nasıldır?
- "And olsun senden önce de peygamberler gönderdik ve onlara da eşler ve çocuklar verdik..." (Ra'd, 13/38) ayetinin iniş sebebi, Yahudilerin, Peygamberimizin çok evliliğine yaptıkları itiraz mıdır?
- Hz. Muhammed, miraç hadisesinde rüyete / Allah’ı görmeye mazhar olduğu halde, Hz. Musa’nın bu isteği neden reddedilmiştir?
- Kadir Gecesi
- Peygamber Efendimiz'in, "Vahiy bana Aişe’nin yanındayken geliyor." sözünü nasıl anlamalıyız, bu işin hikmeti nedir?
- Kur'an ayetlerini, Levh-i Mahfûz'da, Allah'ın izniyle gören evliyalar var mıdır?
- Bir ayette kıyamet günü, "dillerin, ellerin ve ayakların şahitlik edeceği" (Nur 24/24) diğer bir ayette "ağızların mühürleneceği, ellerin ve ayakların şahitlik edeceği" (Yasin 36/65) bildiriliyor. Bu iki ayet beraber nasıl anlaşılır?