Cinler bizi görebilirler mi?
Değerli kardeşimiz,
1. Kur’an’da cinlerin insanları gördüğü, insanların ise cinleri görmeyeceği konusunda açık ifadeler vardır. Buna aykırı sahih bir hadisin olduğunu düşünemiyoruz. İlgili ayetin meali şöyledir:
“Şüphesiz şeytan ve kabilesi (cinler), sizin kendilerini görmeyeceğiniz yerlerden sizi görürler.” (Araf Suresi, 7/27).
Mücahit ve Taberi gibi alimlerin belirttiğine göre, ayette yer alan “şeytanın kabilesi”nden maksat cinlerdir. (bk. Taberî, ilgili ayetin tefsiri).
Fakat, vurgulanan husus, cinleri kendi hakiki şekillerinde görmeme olayıdır. Çünkü cinler Allah’ın izniyle kılık değiştirip insan veya başka bir cisim şeklinde ortaya çıkabilir ve o şekilde görülebilir. Bu konuda Peygamberimiz (a.s.m)’in şeytanı gördüğüne dair rivayetler de vardır. Ve başka insanlar da onları bu hallerinde görmüşlerdir. (bk. İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri).
2. Sorudaki ifadelere rastlayamadık. Fakat, Hz. Ömer’in, üç defa bir cinnî ile güreşip onu yendiğine dair rivayetler vardır. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 9/70-71). Bu da insanların cinleri yenebilecek güce sahip olduğunu göstermektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cinler dumansız ateşten yaratıldığına göre, maddeden olan nasıl metafizik olur?
- Peygamberimiz cinleri asıl suretiyle görmüş müdür?
- Cinler bizi çıplak mı görüyor?
- Etrafımızdaki göremediğimiz alemler var. Dinimiz bunlara değinmiş midir, onları neden göremiyoruz?
- Hadis-i şeriflerde ve bazı metafizik konularda, SEMUM diye bir varlıktan söz ediliyor. Bu konuda geniş bilgi verirmisiniz?
- Meleklerden peygamber olur mu, olmaz mı?
- Cinler ibadet ehline musallat olabilir mi?
- Cinlerden korunmak için okunan dua nedir?
- İmam-ı Şafii'nin, cinleri görenin şehadeti makbul değildir, anlamında bir fetvası var mıdır? Varsa nedendir?
- Hz. Musa'nın kayınpederi, Hz. Şuayb mıdır? Hud, Suresi 89. ayette geçen Lut Kavmi size pek uzak değildir, ne demektir?