Ayşe'nin fitnesinden korunun, şeklinde bir hadis var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Nafi’in Abdullah (b. Ömer)’den yaptığı rivayette şu ifadelere yer verilmiştir:
Hz. Peygamber (a.s.m) insanlara konuşma yaptığı bir sırada, Ayşe’nin evine doğru işaret etti ve üç defa “İşte fitne şuradan / şu taraftan çıkar.” dedi ve “Şeytan boynuzunun çıktığı yerden.” diye ekledi.(Buharî, Cihad / Farzu’l-humus, 5).
Yine Nafi’in naklettiğine göre, İbn Ömer; “Hz. Peygamber (a.s.m) şark tarafına yöneldiği bir sırada ‘Dikkat edin, fitne şuradan çıkar, dikkat edin, fitne şuradan çıkar; şeytan boynuzunun çıktığı yerden.’ dediğini işittim." dedi.(Müslim, Fiten, 45).
Diğer bir rivayette Hz. Peygamber (a.s.m) Hafsa (ra)’nın evinin önünde / bir diğer rivayette Ayşe (ra)’nin evinin önünde iken, bu fitne hadisini söyledi.(bk. Müslim, Fiten, 46).
Bütün bu rivayetler bize gösteriyor ki, soruda yer alan “Ayşe’nin fitnesinden korunun...” gibi bir yargıyı gösteren herhangi bir ifade hadislerde söz konusu değildir.
Hz. Ayşe (ra)’nin söz konusu olduğu hadiste yer alan “Ayşe’nin evine doğru işaret etti.” ifadesinden maksat, şark tarafına / Güneş'in doğduğu doğu tarafına işaret etti, demektir.
Nitekim Salim’in İbn Ömer’den yaptığı rivayette; “Ayşe’nin evine doğru...” ifadesi yerine, doğrudan “maşrık / şark tarafına işaret etti.” ifadesine yer verilmiştir.(bk.Müslim, Fiten, 49).
Söz konusu hadis rivayetinden anlaşılması gereken şudur:
Hz. Peygamber (a.s.m) bu fitne olayını anlatırken, Hz. Ayşe (ra)’nin evi (bir rivayette Hz. Hafsa’nın evi), kendisine göre şark tarafında bulunuyordu. Ravi, hadisi aktarırken bu noktayı açıklamadan konuyu nakletmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamber Efendimiz, Hz. Aişe'ye, "Sen benden önce ölsen, seni elimle yıkasam, kefene koysam, namazını kıldırsam ve ellerimle seni defnetsem" demiş midir?
- Hz. Meryem, Hz. Fatıma ve Hz. Ayşe arasındaki derece farkı neden kaynaklanıyor, tam olarak neler farka sebep oluyor?
- Mekkelilerle Medineliler nasıl kardeş oldular?
- Gelecekle İlgili Verdiği Haberlerin Doğru Çıkması
- "İnsanlık beş döneme ayrılacaktır; birincisi peygamberlik, sonra halifelik, o da otuz yıldır, sonra saltanat..." şeklinde hadis var mıdır?
- Hz. Ali'nin kardeşleri var mıydı; vardıysa kimlerdir?
- Gençlerin, evlenmeden kırk gün önce yeme ve içmelerine dikkat etmeleri daha iyi olur, şeklinde bir rivayet var mıdır? Damadın geline süt ikram etmesi sünnet midir?
- Hz. Aişe'ye atılan iftirada Hz. Fatıma ve Hz. Ali'nin tutumu nasıl olmuştur?
- Hz. Ayşe, oyun seyretmek için Peygamberimizin sırtına mı çıkmış?
- Halifelik ilk olarak Hz. Ali'nin hakkı mıydı? "Ben kimin dostu isem Ali de onun dostudur." hadisini nasıl anlamamız gerekir?