Fatiha Suresi'nde geçen, "Maliki yevmiddin, yani din gününün sahibi" ne demektir?
Değerli kardeşimiz,
"Din gününün, hesap gününün tek hâkimidir." (Fatiha, 1/4)
İbn-u Abbas: «Din günü, mahlûkatın hesab günüdür. O gün kıyamet günüdür. Allah insanları amelleriyle muhakeme eder. Ameli hayır ise, karşılığını hayır verir, ameli şer ise, karşılığını şer verir. Ancak af ettiği kimseler müstesnadır.»
"Dîn" kelimesi Arap dilinde (hüküm verme) mânâlarına gelir. Ve burada baştaki ceza ve sonuncu bilinen din mânâları ile iki geçerli tefsiri vardır: İlk önce ceza, gelecekte sorumluluk, sorumluluk duygusu, sorumluluğu tatbik etmek gibi mânâlara da gelir. Bunun için (yevmiddîn)'in Türkçemizde bir ismi de rûz-i cezadır (ceza günüdür).
Fakat şunu unutmamalıdır ki, aslında ceza kelimesi şimdiki herkesin bildiği gibi yalnız ceza ve işkence demek olmayıp iyi veya kötü yapılan bir işin tatlı veya acı karşılığını, ücretini vermek mânâsına masdardır. Ve isim olarak bu karşılığa da söylenir. Bundan dolayı "yevmi'd-dîn", ceza günü her işin karşılığı verilip bitirileceği son gün, başka bir ifade ile gelecekte mükafat ve cezanın paylaşılacağı vakit demektir ki, İslâm hukuk dilinde buna "yevm-i âhir = son gün" de denilir. Ve bu kelime de kaza (davaları kanuna göre hükme bağlamak ve çözüme kavuşturmak) ve hükm etmek mânâsını da içine almaktadır.
Gerek Arapça'da ve gerek Türkçe'de olsun bu gibi yerlerde yevm ve gün kelimelerinin mutlak surette vakit mânâsına kullanıldığı da bilinmektedir. Burada geçen "gün" ne bir gündüz, ne bir gece ve ne bir gündüzle gecenin toplamı olan yirmi dört saat mânâlarına olmayıp gerek gün, ay, yıl, asır, devir v.s. gibi bildiğimiz ve gerek bilmediğimiz zaman ölçülerinden herhangi biri olabilir. "Bugün dünya, yarın ahiret" deriz ve bunun için dünya günlerine göre ahiret günleri "bin sene" veyahut "elli bin sene" gibi ölçülerle anlatılagelmiştir.(Elmalılı Tefsiri, Fatiha suresi, 4. ayetin tefsiri)
İlave bilgi için tıklayınız:
- DİN GÜNÜ.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hangi ilim maluma tabidir? Malumuna tabi olduğu düşünülürse, o takdirde ilm-i ilahi kesbi bir ilim olmuş olmaz mı?
- DİN GÜNÜ
- Allah insanın yapacağı fiilleri bilmez iftirası...
- 3. Kadere imanı anlamamakta ısrar edenlere “ilim maluma tabidir dersi”
- Allah bir insana neden mühlet verir; Allah gaybı biliyor, bu mühlet nasıl anlaşılmalıdır?
- İlim Maluma Tabidir! [Kadere İman]
- Ne kadar süre dünyada kalacağımız neye göre belirleniyor?
- Allah varı var, yoku da yok olarak mı bilir?
- Hangi ilim maluma tabidir. Malumuna tabi olduğu düşünülürse, o takdirde ilm-i ilahi kesbi bir ilim olmuş olmaz mı?
- KUR'AN-I KERİM VE İNSANIN YARATILIŞ DEVRELERİ