Maide Suresi 106. ayette geçen "ölüm alametleri" nelerdir?
Değerli kardeşimiz,
1. Bu emareler, insanlar arasında ölümcül olduğu bilinen hastalıklardır. Mesela, Hz. Ömer yaralandığı zaman, doktor darbenin bağırsaklarına kadar işlediğini söyleyince, oradakiler kendisine “bir halife vasiyet etmesini” istediler. Ölüm emaresi, hemen öleceğini göstermesi gerektirmez. Mühim olan vasiyet etmektir. Mesela, bugün kanser olan bir kimse için -özellikle hastalığın bütün vücudunu sardığı tespit edilen kimsenin- artık yakında öleceği anlaşılmaktadır. Burada mühim olan, insanların örfüne göre, kişinin artık ölüme yaklaştığını gösteren herhangi bir alametin varlığıdır.
2. Bu emarelerin geldiğinden şüphe eden kimsenin de vasiyette bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
“Yanında bir şeyler vasiyet etmesi gereken bir Müslüman’a yakışan şey, iki geceliğine de olsa kaldığı bir yerde vasiyeti mutlaka yanında yazılı bulunur.” (Mecmau’z-Zevaid, 4/209).
Kuşkusuz vasiyeti önemli kılan şey, kişinin borçlarıdır. Veya birine bir hibede bulunmasıdır. Yoksa, sadece “Bana kurban kesin, adıma hayır yapın.” demek diğerlerine göre o kadar önemli değildir.
3. Rızkın kesilmesi ölümün işaretidir. Fakat insanlara rızkın kesilip kesilmediğini bilemeyiz. Rızkın azalması da ölümü göstermez. Yoksa biraz fakirleşenler hemen ölüme koşar gibi davranmaları gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Bakara Suresi'nin meali "
- "Bakara Suresi'nin Açıklaması"
- Rahman'ın Âyetleri / Enam Sûresi 95- 101 Ayetleri
- Rahman'ın Âyetleri / Enam Sûresi 102- 110 Ayetleri
- "Yemin olsun, gizlenen ve açığa çıkan" yıldızlara şeklinde olan ayeti nasıl anlamalıyız?
- Kur'an-ı Kerim'de birkaç yerde tekrar edilen İmam-ı Mübîn, Kitab-ı Mübîn nedir?
- Ayette geçen on gün hangi günlerdir?
- "Herşey helak olacaktır." Ayetine göre yaptığımız ibadetlerde mi yok olacaktır?
- Ayetlerde içkinin "işkembeye" benzetildiği söyleniyor, doğru mu?
- “Namaz ve sabır ile Allah’tan yardım dileyin.” ayetini açıklar mısınız?