Cuma Suresi 6. ayet, ölümü istemenin caiz olduğunu mu ifade etmektedir?
Değerli kardeşimiz,
"De ki: Ey yahudiler! Bütün insanlar bir yana yalnız kendinizin Allah'ın dostları olduğunuzu iddia ediyorsanız, haydi ölümü temenni edin bakalım, şayet sözünüze sadıksanız!" (Cuma, 62/6)
Ayette Yahudilerin sözlerinde samimi olmadıkları, akıbetlerinin kötü olduğunu bildikleri halde Allah'ın dostları olduklarını iddia etmelerine karşılık ölümü istemediklerine vurgu yapılmaktadır. Allah'ın dostu olsalardı ölümden korkmazlardır. Ayet bu şekilde yahudilerin yalanını yüzlerine vurmaktadır.
Bakara Sûresi'nin 94. âyetinde de Yahudilere, şayet Allah katında âhiret yurdunun başka insanlara değil sırf kendilerine ait olduğu iddiasında samimî iseler, ölümü istemeleri çağrısı yapılmış ve 95. âyetinde bunu asla yapamayacakları belirtilmiştir. Bu ifadeden onların âhiret mutluluğunun sırf kendilerinin olacağını iddia ettikleri anlaşılmaktadır. Burada ise âhiretle ilgili kuruntularına değil, bütün insanlar içinde yalnız kendilerinin Allah'ın dostları oldukları iddiasına gönderme yapılmakta, ama kendisinden kaçıp durdukları ölümü asla temenni etmeyecekleri hatırlatılarak, bu iddialarında da samimi olmadıklarına dikkat çekilmektedir.(1)
Bakara Suresi'ndeki çağrı ile burada yapılan çağrı arasındaki ortak nokta ise, ölümü asla istemeyeceklerinin asıl sebebi öteki hayata dönük ümitlerini söndürecek derecede kötü işler yapmış ve âhiret hayatının varlığını bildikleri halde dünya hayatına taparcasına bağlanmış olmalarıdır. Bu son nokta Bakara Sûresi'nin 96. âyetinde "Yemin olsun ki, onları insanların yaşamaya en düşkünü olarak bulursun." şeklinde, burada 8. âyette de "kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm" denerek ifade edilmiştir.(2), (3).
Dipnotlar:
1. Bu konuda bilgi, özellikle Tora'da ölüm sonrası hayatın varlığını gösteren bazı pasaj ve ifadelere dikkat çeken açıklamalar için bk. İsmail Taşpınar, Duvarın Öteki Yüzü! Yahudi Kaynaklarına Göre Yahudilik'te Âhiret İnancı, İstanbul 2003.
2. Tevrat ve Yahudilik hakkında bilgi için bk. Âl-i İmrân 3/3-4; Ömer Faruk Harman, "Tevrat", İFAV Arus., IV, 363-367; a. mlf., "Yahudilik", İFAVAns., IV, 464-470; ölümün mahiyeti hakkında bk. Âl-i İmrân 3/185; nefis-ruh-insan ilişkisi için bk. Nisa 4/1; İsrâ 17/85.
3. İlgili ayetin tefsiri için bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu: V, 272-273.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Ölümü İstemek, Temenni Etmek Caiz midir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yahudilik'te Âhiret İnancı Nasıldı?
- İnsan ölmeden biraz evvel, öleceğini hissedebilir mi?
- Ölümü istemek, temenni etmek, ölmek için dua etmek caiz midir?
- Kuran-ı Kerim’de Ahiret İnancı Nasıl İşlenmektedir? (Kur'ân'da Ahiretin Yeri ve Önemi)
- Ya Rabbi ölümümü kolaylaştır, şeklinde bir duada bulunmak aşağı bir derece midir?
- İnsana verilen özellikler, onun yeniden diriltilmesi gerektiğine ve ebedi hayatın varlığına delil olabilir mi?
- Cennet ve cehennemin varlığı hakkında somut deliller var mıdır?
- "Öldükten sonra dirilme"ye inanmanın dünya hayatı yönünden faydaları nelerdir?
- Kuran-ı Kerim'de Reenkarnasyonun olduğu iddia ediliyor. Bu konuda nasıl cevap vermeliyiz? Kuran ayetleriyle açıklar mısınız?
- Peygamber Efendimiz neden şifa istememiştir?