Namaza niyet ettikten sonra başlama tekbiri almadan konuşabilir miyiz? Niyetle namaz arasında konuşmak caiz midir?

Tarih: 21.02.2007 - 20:08 | Güncelleme:

Soru Detayı
Cemaatle namaz kılarken kamet sırasında niyet ediyoruz, mesela müezzin "hayya alal felah" derken niyet ettik, sonra da kamet sonunda "Allahu ekber, Allahu ekber; la ilahe illallah" kısmını tekraralayabilir miyiz? Ben önceden tekraralıyordum, eğer tekrarlanması uygun değilse, önceki o namazlarım ne olacak?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazlarda niyet ile tekbir arasına, namaza aykırı bir fasıla girmeksizin, niyetin namaza bitişik olması gerekir. Bu fasıla namazda yapılması uygun olmayan yeme, içme, konuşma gibi işlerdir. Fakat arada abdest almak, ön safa namaz için yürümek gibi namaza ait bir fasıla olursa, bunun zararı bulunmaz (ez-Zühaylî, el-Fıkhul-İslâmî ve Edilletuh, I, 611; Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, İstanbul 1959, s. 156 vd.; "Namaz" maddesi).

Niyetin tekbir alma zamanına yakın olması daha faziletlidir. Daha önce de niyet edilebilir; yeter ki, niyet ile tekbir arasında namaza aykırı bir hal bulunmuş olmasın.

Mesela; bir kimse abdest alırken herhangi bir namazı kılmaya niyet etse, sonra namaza aykırı düşen yiyip içmek ve konuşmak gibi bir işte bulunmadan namaz yerine varıp namaza başlasa sahih olur. Bu arada hatırına o niyet gelmese dahi yine namazı sahih olur.

Namaza niyet ettikten sonra konuşulması yasak olan dünyevi kelamlardır. Yoksa kametten sonra ezan duası okunabilir veya bir dua edilebilir, kamete iştirak edip müezzinin sözleri tekrarlanabilir. Bunlar namazın sıhhatine zarar vermez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun