Resim veya oyuncak bebek bulunan odada namaz kılmak caiz midir? Odaya resim asmak caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
Fotoğrafı ikiye ayırmak gerek: Canlıya âit fotoğraflar, cansıza âit fotoğraflar.
Canlıya âit fotoğraflar, ya yaşayacak şekilde boy resmi olur, yahut da yaşamayacak şekilde yarım resim olur. Yaşamayacak şekilde yarım, yahut da bakınca seçilemeyecek kadar küçük olursa mahzur yoktur denebilir. Ancak boy resim ve fotoğraflarına (bir ihtiyaç olmaksızın) cevaz verilmemiştir.
Cansıza âit resimlere, yâni manzaralara gelince, bunun câiz olduğu kesindir. Çiçek, göl ve orman manzaraları gibi görüntüler çekilebilir, evlerin belli yerlerine asılıp ilâhî kudret takdirle seyredilebilir.
Canlıya âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara âit boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur.
Resimler kıble cihetinde ise mekruhluk şiddetlenir, yanda ise azalır, arkada ise daha da azalmış sayılır. Böyle resimler ya indirilmeli, yahut da üzeri örtülerek namaza durulmalıdır. Boy resimlerini kapalı bir yerde tutmak, ancak gerektiğinde görülecek halde muhafaza etmekte beis yoktur.
Kâğıt paralarla nüfus cüzdanlarındaki vesikalık resimler de câizdir. Bunlar canlandığı farzedildiğinde yaşamayacak derecede küçük ve yarım olan resimlerdir.
Ayrıca bazı müseccel şahısları tanımak için çekilen zaruri boy resimleri için de ruhsat vardır. Bunlar ihtiyaç resimleridir. Hırsızlar, diğer suçlular ancak bunlarla kolayca adaletin pençesine teslim edilebilmektedir.
Bugünkü resimlerin müstehcen olmayanları tapılmak için çekilmediğinden, tapılmak için yapılan resimler cümlesinden sayılmayabilirler. Müstehcen resimlerin her türlüsü ise ahlâka, insanlığa ve İslâm’a aykırıdır. Bu konuda "Kaynaklarıyla İslâm Fıkhı"nda geniş bilgi vardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölmüş kişilerin resimlerini duvara asmak caiz mi?
- İnsan resimlerinin de olduğu Kâbe resmi karşısında namaz kılınabilir mi? Mescidimizde kıble yönünde Kâbe resmi var, bu resmin etrafında tavaf yapan ve namaz kılan insanlar var. İnsanların sadece yüzleri belirsizleştirilmiş, göz burun dudak belli değil...
- Fotoğraf çekmek caiz midir ve namaza mani midir?
- Fotoğraf çekmek ve çektirmek caiz mi?
- Resimli yerde namaz kılmak mekruh mu?
- Kıble tarafına kabe resminin asılması namaza mani mi? Avrupadaki camilerde kıble yönünde kabe resimleri bulunmaktadır...
- Resim yapma ve fotoğraf çekmenin, çektirmenin hükmü nedir?
- Evlere canlı resmi asmanın hükmü nedir?
- Resim ve fotoğraf konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
- Kur'an-ı Kerim'de peygamberlerin birbirinden üstünlüğünden bahsediliyor mu? Ayet var mı varsa hangi ayettir?