Müslüman askerlere yardım etmek sevap mı?

Tarih: 18.10.2023 - 12:34 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, Müslüman askerlere, onun ordusuna, devletine hatta o askerlerin ailelerine yardım etmek, onların cihadına ortak olmaktır.

Nitekim Hz. Peygamber (asm) Efendimiz bir hadi-i şeriflerinde şöyle buyurur:

“Kim Allah yolunda cihada gidecek bir gaziyi teçhiz eder, cihat için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılarsa, âdeta cihada gitmiş gibi sevap kazanır. Cihada giden gazinin arkada bıraktığı ailesine güzelce bakıp onların ihtiyaçlarını karşılayan kimse de sanki cihat yapmış gibi sevap kazanır.” (Buhârî, Cihâd 38; Müslim, İmâre 135-136)

Gerekli savaş malzemelerine sahip olmadan cihada çıkılamayacağı gerçeğini herkes kabul eder. Kabul etmemiz gereken bir başka gerçek de herkesin savaş malzemesi temin etmesinin imkânsızlığıdır.

Tabii ki günümüzde durum tamamen farklıdır. Artık ülkeler düzenli ordu bulundurmakta, bütçelerinin büyük bir bölümünü bu ordunun ihtiyaçlarına ayırmaktadır. Bugünün silahları da şahısların elde edemeyeceği kadar yüksek fiyatlıdır.

Ancak devletlerini devam ettirmek kararlılığında olan milletler, dünyanın şartlarına ayak uydurmak zorundadırlar. Burada Müslüman toplumlara düşen görev, kendi kendilerine yeterli hâle gelebilmek ve başkalarına muhtaç olmamaktır.

İşte bunun gerçekleşebilmesi için Müslüman fertlere de önemli görevler düşmektedir.

Her fert gücünün yettiği oranda ülkesinin kalkınmasına, gelişmesine ve milletler arası yarışta önde olmasına katkı sağlamalıdır.

Konunun özel boyutu dışında bir de genel boyutu düşünülecek olursa, iyilik kabul edilen her hususta Müslümanların birbirleriyle yardımlaşması gerekir.

Günümüz savaşları, eski savaşlardan çok farklıdır. Savaş sadece cephede değil, cephe gerisinde de büyük tahribatlar yapmaktadır. Acımasız katliamlar, öldürmeler, sakatlamalar, yakmalar ve yıkmalar meydana gelmektedir.

Bu nedenle cepheye gidenlerin geride bıraktıkları aile fertlerine gereken ilgiyi göstermek, onları koruyup kollamak, bakımlarını üstlenmek, görülecek işlerini görmek, geçimlerini sağlamak, cephede cihat yapanın sevabı gibi sevap kazanmaya vesile olur.

Başka bir hadis-i şerifte ise, gerekli durumlarda cihada katılmayanların veya cihada katılanlara elinden gelen desteği göstermeyenlerin beklenmedik bela ve musibetlere uğrayacakları haber verilir:

"Kim bizzat gazveye katılmaz veya bir gaziyi teçhiz etmez veya bir gazinin ailesini hayırlı bir şekilde himaye etmez ise, Allah kıyamet gününden önce ona hiç beklemediği bir musibet ulaştırır.” (Ebu Dâvud, Cihad 18)

Ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler inanan kimselerin Allah yolunda mücahede etmesi ve maddi olarak cihat için ellerinden gelen maddi ve manevi destekte bulunması gerektiğine işaret ediyor. Bu görevlerini yerine getirmeyen kimselerin başlarına beklenmedik musibetlerin gelmesinin sebebinin aslında kendileri olduğu, zira görevlerini ihmal etmelerinden kaynaklandığı haber veriliyor.

Son olarak, Müslümanın diğer Müslümanlar için yapması gereken bazı görevleri hatırlatan bir hadis-i şerifi de hatırlatmak isteriz:

“Müslüman Müslümanın kardeşidir, ona hıyanet etmez, ona yalan söylemez, onu zor zamanda terk etmez, ona haksızlık etmez, onu haksızlığa da bırakmaz. Kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim Müslüman kardeşini bir üzüntü ve sıkıntıdan kurtarırsa Allah da onu kıyamet gününün üzüntü ve sıkıntılarından bir üzüntü ve sıkıntıdan kurtarır. Kim Müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter.” (Buhari, Mezalim 3; Ebu Davud, Edep 46)

Buna göre:

- Cihada giden bir Müslümana, onun katıldığı orduya ve devlete yardımcı olmak, onun cihatta ve hayatta ihtiyaç duyacağı malzemeleri temin etmek veya yardımcı olmak, cihada katılmış gibi sevaptır.

- Cepheye cihada giden bir gazinin geride kalan aile fertlerine yardımcı olmak ve ihtiyaçlarını gidermek, cihat sevabı kazanmaya vesile olur.

- Fiilen yapılan cihadın sevabı başka bir amelle kıyaslanmayacak kadar üstündür.

- Gerektiğinde cihada katılmayana veya destek olmayana hiç beklemediği bir musibetin ulaşacağı asla unutulmamalıdır.

- Müslüman, Müslümana zulmetmeyeceği gibi onu zalimin eline de bırakmaz.

- Her Müslüman elinden geleni yapmakla sorumludur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 89
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun