Gusül Nasıl Alınır?
Guslü dar ve geniş zamanda olmak üzere iki türlü almak mümkündür:
1 - Suyun azlığı, soğukluğu, vaktin müsaadesizliği gibi hallerde, acele olarak yapılan gusülde evvelâ ön ve arka taraftaki kirler giderilir. Sonra üç defa ağıza, üç defa buruna su çekilerek içlerinde kuru yer kalmaması te`min edilir.
Bundan sonra da baştan, sağ ve sol omuzlardan dökülen su ile bedenin tamamı yıkanıp ıslatılır. Kuru yer kalmadığı anda, gusül yapılmış olur. Bu, dar ve sıkışık anlarda ve sadece guslün farzları yerine getirilerek yapılan gusüldür.
2 - Müsait zaman ve mekânda yapılan gusülde ise, yine edeb yerleri yıkandıktan sonra, evvelâ, namaz abdesti gibi güzelce bir abdest alınır.
Önce baştan, daha sonra ise sağ ve sol omuzlardan sıra ile üçer defa su dökülür. Her döküşte bedenin tamamı bir güzel ovalanır, mânevî kirlerin yanında maddî kirlerden de temizlenmeye çalışılır. Bu arada vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmamasına itina gösterilir.
En sonunda da, kirli suların döküldüğü yere basan ayaklar, son olarak tekrar yıkanıp çıkılır. Guslün her iki halinde de, şart ve farz olanı ağız ve burun içi ile bedenin tamamında kuru yer kalmamasıdır. Bu yapıldıktan sonra, gusül yerine getirilmiş, mânevî ve maddî temizliğe kavuşulmuş olunur.
BENZER SORULAR
- Gusül abdesti alırken namaz abdesti almak...
- Gusül Abdestinde Besmele ve Niyet Şart mıdır?
- Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti alırken namaz abdesti gerekiyor mu?
- Gusül
- Guslün Sünnetleri Nelerdir?
- Guslün rükünleri, yani farzları nelerdir?
- Gusül İle İlgili Mes`eleler:
- Gusül abdestinde ağız ve burnun yıkanmasının farz olduğuna dair ayet veya hadis var mıdır?
- Guslün Sahih Olmasının Şartları Nelerdir?
- Gusül Ne Demektir?
Yorumlar
merhabalar gusül almam şart olan durum oluştu mecburen alıcam tabii ama duşakabini kullanamıyoruz bende normal elimizi yıkadığımız yerden niyet ettikten sonra ilk normal abdest alır gibi başlayıp ardından 3 kere bütün vücudumu elimle ovuşturarak yıkadım gusül abdestim olmuş mudur ?
Vucudun tamamını yıkamışsanız geçerlidir.