Özür sahibi kişi imamlık yapabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bir kimse özür sahibi ise, kendisi gibi özür sahibi olanlara imam olarak namaz kıldırabilir. Fakat bu kişi özrü olmayanlara imam olamaz. Çünkü imam'ın durumu cemaatin durumundan aşağı olmamalıdır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 57)
Sürekli devam eden abdest bozucu hallere özür denir. Meselâ, idrarını tutamama, devamlı gaz çıkarma, sık sık burnu kanama, yarasından devamlı su akma gibi haller, birer özür hâlidir. Kendisinde bu gibi abdest bozucu bir özür bulunan kimseye ise, sâhib-i özür (özür sâhibi) veya ma'zur (özürlü) denir.
Kişinin özürlü sayılabilmesi için, abdest bozucu bir hâlin, tam bir namaz vakti boyunca devam etmesi, yani, abdest alıp namaz kılacak kadar kısa bir süre dahi olsun kesilmemesi şarttır. (Bu özrün başlamasının şartıdır.) Bundan sonra da, her namaz vaktinde, en az bir kere aynı hâl ortaya çıkmalıdır. (Bu da özrün devamının şartıdır.)
Bunu bir misalle îzah edelim: Bir kimsenin burnu, öğle vaktinin başlangıcından itibaren kanamaya başlasa ve bu hal, öğle vakti geçinceye kadar hiç kesilmeden devam etse, bu kişi için özür hâlinin başlama şartı gerçekleşmiş olur. Artık bundan sonraki her namaz vakti içinde en az bir kere bu kanama hâli görülse, o kimse "ÖZÜRLÜ" sayılır.
Çünkü, her namaz vakti içinde özür hâli tekerrür ettiği için, özrün devam ettiği ortaya çıkmış, özürlü sayılmanın ikinci şartı da böylece gerçekleşmiştir. Özür durumunun ortadan kalkması için, özür hâlinin bir namaz vakti içinde tamamen ortadan kalkması, hiç görülmemesi gereklidir. Böyle olan kimse, artık özürlü sayılmaktan çıkmış olur.
Özür sâhipleri için, dînimiz büyük bir kolaylık göstermiştir. Bunların abdestleri, abdest bozucu özürleri devam ettiği halde bozulmaz. Bu halde iken namazlarını kılarlar. Abdest bozucu kan, irin, idrar gibi akıntıların kirlettiği yeri tekrar temizlemekle de mükellef tutulmazlar. Çünkü, bu kirler temizlendikten hemen sonra yeniden vâki olmaktadır.
Meselâ, devamlı idrarı gelen bir kimsenin, abdestini idrar akıntısı bozmadığı gibi, gelen bu idrarın kirlettiği yeri yıkamak mecburiyeti de yoktur. İdrar kirletmesi mevcut olduğu halde namazını kılar. Dînimizin özür sâhiplerine sağladığı bu kolaylığa karşı, onların da dikkat edecekleri bir husus vardır. O da şudur:
Özürlü olduğunu tesbit eden kimse, her namaz vakti için, ayrı abdest alır, o vakit için aldığı bu abdestle dilediği kadar nafile veya kaza namazı kılabilir. Vitir ve cenaze namazlarını edâ edebilir. Özür sâhibinin aldığı abdest, sadece içinde bulunduğu namaz vakti süresince geçerlidir. Bir namaz vaktinin çıkıp diğer vaktin girmesiyle abdesti bozulur. Giren yeni vakit namazı için, yeniden abdest alması gerekir.
Meselâ; bir özür sâhibi sabah namazı için vaktinde abdest alsa, bu abdesti sabah namazının vaktinin çıkmasına kadar muteberdir. Vaktin çıkmasıyla, yani, güneş doğmasıyla abdest bozulur, hükmü kalmaz. Artık bu abdestle hiçbir namaz kılamaz.
Özür sahibi olan kişi imamlık yapamayacağı için bu durumda imamlık yapmanız doğru olmaz. Bu özür durumu kalkması halinde imamlık yapabilirsiniz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hanefi mezhebinde olan bir kişi, herhangi bir zorunluluk halinde diğer mezheplere göre amel edebilir mi? Bunun kuralı veya ayrı bir niyet şekli var mıdır?
- Elimizden sürekli kan geliyorsa abdest alıp Kur'an okuyabilir miyiz?
- Sürekli akıntı ve kanaması olan bir kişi nasıl abdest alıp ibadet eder?
- Devamlı akıntı gelmesi durumunda, her defasında abdest almak gerekir mi, yoksa sadece o bölgeyi temizlemek yeterli olur mu?
- Namazdayken abdestin bozulmaması için mezi, meni veya vedinin akması nasıl önlenir?
- Özürlünün sabah namazı için aldığı abdest güneşin doğması ile bozulur mu? Özür sahibi bir kişi her namaz vaktinde abdest almalıdır, diye biliyorum; örneğin yatsı abdesti ile sabah namazını da kılabilir miyiz?
- Özürlünün abdest durumu hakkında bilgi verir misiniz? Sürekli gaz çıkarma problemi olan özürlü sayılır mı?
- Özürlü Sayılmanın Şartı Nedir?
- Kulağından sürekli akıntı gelen bir imam namaz kıldırabilir mi, nasıl abdest almalıdır?
- Geçici kadın rahatsızlığı namaz kılmayı engeller mi? Ben kadın hastalıklarından rahatsızlık geçiriyorum ve bundan dolayı fitil kullanmak zorunda kalıyorum. Bu yüzden içim rahat etmediği için, namazımı fitil kullanım süresi bitinceye kadar erteledim...