Camilere kadınlar aybaşı, hayızlı oldukları halde girebilirler mi?
- Camide oturup dua, salavat gibi zikirlerle meşgul olabilirler mi?
Değerli kardeşimiz,
Hayızlı kadının camiye girmemesi ile ilgili hükümler hadis-i şeriflere dayanmaktadır. Hayızlı kadının mescide girmesi, orada eğleşmesi ve itikâfa çekilmesi caiz değildir. Nitekim hadiste şöyle buyurulur:
"Hiçbir hayızlı veya cünüp mescide giremez." (İbn Mâce, Tahâre, 92; Dârimî, Vudû', 116).
Hayızlı kadınların cami ve mescitlere girmesi haramdır. Bu tahrim, sadece âdet gören ve loğusa olan kadına has değil, cünübün de girmesi haramdır. İster oturmak için, ister bir kapısından girip diğer kapısından çıkmak için olsun farketmez. (Münyetu'l-Musalli - Fetâvâ-yi Hindiyye) Ancak, yol mescidin içinden geçiyorsa, o takdirde cünübün geçmesine cevaz verilmiştir.
Camiden başka yerde bulunmazsa, o takdirde su almak için âdet görme halindeki kadının veya loğusanın ya da cünübün câmiye girmesine de cevaz verilmiştir.
Bunun gibi cünüp, âdet gören kadın ya da loğusa, canavar veya hırsızdan ve soyguncudan ya da şiddetli soğuktan korkar, başka da sığınacak yer bulamazlarsa, o takdirde câmiye girip oturmaları caiz olur. Ancak mabede hürmeten teyemmüm etmeleri uygun bir davranış olarak nitelendirilmiştir.(Tatarhaniyye - Fetâvâ-yi Hindiyye)
Bu konuda câminin damına çıkılır mı? Cünüp, aybaşı halindeki ya da loğusa kadın caminin damına çıkıp oturabilirler mi?
Fakihlerin çoğuna göre, camilerin damı camilerin içinin hükmünü taşır. Nasıl içine girmek haramsa, damına da çıkıp oturmak öylece haramdır.(Cevhere-i Neyyire - Fetâvâ-yi Hindiyye)
Cenaze ya da bayram namazı için tahsis edilen yerlerin hükmü nedir?
En sahih kavle göre, bu yerler cami' hükmü taşımaz. Bu nedenle cünübün, ayhali ya da loğusa kadının bu yerlere girmesi haram değildir.(Bahrirâik - İbn Nüceym - Fetâvâ-yi Hindiyye)
Şâfiî ve Hanbelîler, hayızlı ve lohusanın kirletmemek şartıyla mescitten karşıdan karşıya geçmesini câiz görürler. Bunların dayandığı delil şu hadislerdir:
a. Hz. Aişe (ra) anlatıyor: “Resulullah (a.s.m) bana Mescidden hasırı / seccadeyi getir.” buyurduğunda, ben hayız halinde olduğumu söyledim. Bunun üzerine “Hayız halin senin elinde olmayan bir şeydir.” buyurdu. [Müslim, Hayız, (299) 11- 13]
b. Hz. Meymune (ra) anlatıyor:
“Bizden birisi hayız halinde olduğu halde hasırı / seccadeyi götürüp Mescide sererdi.” (Nesaî, Taharet, 174)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Hayız halinde olan bir kadın (kız çocukları), elifba öğrenmek için camiye gidebilir mi?
- Ay halindeki kadın camiye girebilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadınlar muayyen durumlarda camiye girebilir mi? Bu konuda Şâfi mezhebine göre hüküm nedir?..
- Kadınların hayız halindeyken, caminin bir kapısından girip, beklemeden diğerinden çıkmasının bir sakıncası var mıdır?
- Aybaşı zamanı gelen bir kadın, günü gelince tam kanama olmadan hafif belirti ile namazı kılabilir mi?
- İmamla ona uyan cemaat arasında bir duvar bulunursa namaz sahih olur mu? Cemaatle namaz kılarken imama uymaya engel olan sebepler nelerdir?
- Hayızlı kadın Kur'an okuyabilir mi?
- Hayızlı kadın Kur'an okuyabilir mi?
- Hayızlı kadının Kur'an ve dua okuması hakkında bilgi verir misiniz?
- Şafii mezhebine göre hayız, nifas (lohusalık) ve istihaze halleri ile ilgili hükümler nelerdir? Şafi mezhebinde aynı toprakla kaç defa teyemmüm yapılır?
- Cami ve mescitlerde dünyevi konular konuşmak caiz midir?
- Lohusalık halinin süresi ne kadardır?