Hayız kanamasından önce görülen lekelenmeler hayız günlerine dahil olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Eğer kadının gördüğü lekeler, gerçekten hayız kanından farklı bir şey ise, bu takdirde o bir özür kanıdır ve kadının bu durumda oruç tutması ve namaz kılması gerekir.
Eğer bunun hayız sürecine dahil olup olmadığında tereddüt ediliyorsa, bu takdirde söz konusu lekenin rengine bakmak gerekir. Normal âdet süresi içerisinde görülen “siyah, kırmızı, sarı veya (siyah-beyaz arası) bulanık” renkteki akıntının âdet kanı olduğunda âlimlerin ittifakı vardır.
Hanefi âlimleri bu dört renkteki akıntıya, “yeşilimtırak” ve “toprak” renkteki akıntıyı da ekleyerek renklerin sayısını altıya çıkarmışlardır. Şafii alimlerine göre ise, adet kanlarını kuvvetine göre beş çeşit olarak sıralamışlardır: "siyah, kırmızı, pembe (toprak), sarı ve bulanık renkteki akıntı."(V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/458).
Buna göre, bir kadın normal adet süresi içerisinde bu renklerden herhangi birisini gördüğü zaman, bunu aybaşı hali olarak değerlendirecektir.
Kanaatimizce bu -âdetten önce- görülen lekelerin özür lekeleri olduğunu tespit etmek için uzman bir doktora baş vurmakta yarar vardır. Ama kuvvetli bir ihtimalle o görülen lekeler hayız kanıdır. Özellikle rengine bakarak bir karara varabilirsiniz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hayız hali nasıl belli olur?
- Hayız başlangıç ve bitiş müddeti nasıl belirlenir? Hayız bitiminden sonra gusletmeden çocuk emzirilir mi?
- Normal hayız günlerinden önce veya sonra da leke gören kadın nasıl davranmalıdır?
- Canlılarda Renk Cümbüşü ve Hikmetleri
- Henüz hayız başlamamış bir kadın, eşiyle cinsel ilişkiye girdikten sonra hayız kanı geldiğini fark etse kefaret ödemesi gerekir mi?
- Guslettikten sonra gördüğümüz sarı ve bulanık renkleri hayız saymazdık, rivayetini nasıl anlamalıyız?
- Âdetliyken cinsel ilişkide bulunmanın kefareti nedir?
- Kadınlara Mahsus Haller
- ADET GÖRME (HAYIZ)
- Rahman suresi 64 ve 76 ayetlerinde neden özellikle yeşilden bahsedilmiş?