Alice harikalar diyarında sendromu olanları nasıl anlamalıyız?

Tarih: 17.04.2024 - 20:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Alice harikalar diyarında sendromu olanlar, ibadetlerden sorumlu mu?
1) Bu hastaların sadece görsel algıları değil, aynı zamanda işitme, dokunma ve zaman algıları da bozulmuştur. Algıları çorba gibi karışıktır. Bu durumda namazlarını vaktinde kılabilirler mi? Umre ve Hac gibi diğer ibadetleri nasıl yerine getirebilirler?
2) Bu hastalar, gerçekten de kendi beden imajının tıpkı filmdeki gibi değiştiğini mi görüyorlar?
3) Bu hastaların dini hayatları nasıldır? Çünkü Müslümanların da savaş, salgın, doğal afet gibi durumlardan dolayı migren geçirme sıklığı artmış olabilir.
4) Bu rahatsızlık, neden "Alice" ile isimlendirilmiştir? Alice Harikalar Diyarında eserini yazan Lewis Carroll da bu hastalığa yani migrene sahip miydi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle şunun altını çizmek isteriz ki, “Alice Harikalar Diyarında Sendromu” denilen rahatsızlık çoğu zaman şizofreni gibi farklı psikolojik rahatsızlıklar ile karıştırılır. Bunun sebebi ise kişinin halüsinasyon görmeye başlaması ile alakalıdır.

Oysaki "Alice Harikalar Diyarında Sendromu", bir şizofreni ve bunama gibi bir psikoz değil, algıda bozulmaya neden olan nöropsikolojik bir durumdur. Yani kişi yaşadığı şeylerin, mesela mekân ve zaman yanılsamaları, eşyaları olduğundan büyük veya küçük görme vb, bir yanılsama olduğunun bilincindedir, gerçek olmadığının farkındadır.

Bundan dolayı ibadetlerine engel teşkil edecek bir durum söz konusu değil. Sadece sendrom yaşadığı dakikalarda bir şey yapmaz, oturup dinlenmesi gerekir. Ama kısa süren bu durum geçince tekrar günlük hayatına devam da edebilir ibadetlerini de yapabilir.

1. Evet, bu kişilerin algıları bozuk olabiliyor. Ama dediğimiz gibi sürekli bu algı ile yaşamazlar, bu durum zaman zaman yaşanır ve geçer. Ayrıca ifade ettiğimiz gibi, yaşanılan algı karmaşasının bir karmaşa olduğunu gerçek olmadığını biliyorlar. Onun için, ibadetleri zamanında yerine getirmelerine engel olmaz.

2. Alice Harikalar Diyarında Sendromu, diye bilinen rahatsızlık herkeste aynı derece olmadığı için, farklı farklı etkilere sahiptir. Herkesin beden algısı filmdeki gibi değildir. Ayrıca filmler, insanların belleğinde izler bırakmak ve ilgi çekmek için gerçekleri bazen abartırlar.

3. Migren ileri derecede yaşanan bir baş ağrısıdır. Migreni olan hastaların yüzde bir veya ikisinde Alice harikalar diyarında sendromu görülmektedir. Dolayısıyla Müslümanların genel anlamda hayatlarının akışına etki edecek bir durum söz konusu değildir.

4. Bu hastalığa tıp dilinde “Todd Sendromu” ya da “dismetropsi” olarak da adlandırılır. Çünkü sendromu ortaya atan ilk kişi Dr. John Todd. Ancak bu rahatsızlığı kitaba aktaran ve somutlaştıran kişi Lewis Carroll'dur. Bundan dolayı bu hastalığın aynı zamanda “Alice Harikalar Diyarında Sendromu” denilmiştir. Yani hastalığın bir değil, iki-üç adı vardır...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun